Ranking 2 SPS: Bikineitä ja työehtopolitiikkaa

//Ranking 2 SPS: Bikineitä ja työehtopolitiikkaa

Suomalainen Pursiseura järjesti kauden toisen ranking -regatan Sirpalesaaren radalla. Ennakko-odotuksia jännittävästä viikonlopusta nosti luvassa ollut jänislähtö suojaveneen kanssa sekä kivikkoiseksi tunnettu rata-alue. Lähtöjä oli luvassa jopa kymmenen, mikä yhdessä lähes helteisen ilman kanssa lupasi hikeä.

Odotuksissa ei petytty. Lähes lyhytratapurjehdus ynnä vilkas turistiliikenne radan ohi ja läpi tarjosi paljon tähystystä ja jatkuvaa trimmaamista välillä tasaiseen veteen ja välillä jyrkkiin aaltoihin. Itätuuli shiftaili 20 astetta ja puuska-alueet oli pakko pyydystää varsinkin lauantaina jos mieli pitää sijansa alamerkille asti. Lisähaastetta lähtöihin toi lähelle pupun ajolinjaa ankkuroitu lähtö/maalivene.

Lauantaina tuulta oli alussa 5-6 m/s, ja myöhemmissä starteissa Harmajan raportin mukaan lähelle 10 m/s. Aloitimme 785 reikillä ja myöhemmin ekan kympin puuskan tullessa laskimme 780:aan. Fokka sisällä 48, myöhemmin noin 50. Tiukat vantit, flatti fokka, tiukka kiki, struttia puuskien mukaan. Ajoimme ylemmäs kuin muut mutta (liian) hitaasti. Kryssillä yritimme pysyä vapaalla kaistalla JA tuulialueessa JA nostavalla halssilla. Ei aina onnistunut. Lenssi lähes aina trapetsilla ja useammin Sirpalesaaren rantaan josta löytyi hyviä puuskia. Aallonmurtajalla jiippi, ja alamerkille puuskat traballa, reiät alas lenssaten. Viimeisellä ylämerkillä Antti halusi jiippinoston koska oli nähnyt ulos tulevan puuskan. Ensin ei mitään, sitten luvattu puuska tuli ja saimme noustua pari sijaa maaliin. Päivän score meille 1-1-2-1-2, aina nopeiden SampsaLaurin jäädessä yhdellä pisteellä. KiraMatti loistivat hetkittäin hyvällä vauhdilla. KajJohan eivät olleet koskaan kaukana, mutta valittelivat vaisua nousua mikä taisi sunnuntaiksi parantua sisemmän fokan skuuttauksen mahdollistavalla tuunauksella.

Sunnuntaina oli selvästi kevyempää 3-5 m/s, gastien joutuessa kryssillä välillä jopa tankille. Meillä 785 reikki ja fokka 48, vantteja ja struttia kelin mukaan, ison liikkikontrolli skuutilla. Kerran kokeiltu kuvio tuntui toimivan lähdöstä toiseen: linjan alkupää haltuun, fleetin luffaus pysähdyksiin, kiihdytys vapaassa tilassa ja (yritys) kumpparin keula-aaltoon, piina-moodilla fleetin pakotus paaralle, vasemmalta kiinni tuulialue ja sillä oikealle kontrolloimaan fleettiä. Toisessa purjehduksessa Sampsa Lauri hyödynsivät pupun possansa täydellisesti ja ekan kryssin jälkeen kamppailua käytiin enää kakkosesta. Parissa viimeisessä purjehduksessa KajJohan jyräsivät meidät viimeisessä jiipissä ennen alamerkkiä, ja viimeinen kryssi käytiin match racea, jossa onnistuimme metrin parin marginaaleilla muutaman leebown jälkeen ottamaan kontrollin. Scoremme 1-2-1-1-1. Huomiota kiinnitimme riittävään paineeseen niin kryssillä kuin lenssillä aina turistiaaltoja kohdatessamme. Lisäksi lopussa lenssillä yritimme rauhoittaa veneen ja spinnun liikkeitä, mikä tuntui hieman hillitsevän turkulaisten rynnistystä.

Satavuotiaan SPS:n järjestelyt olivat erinomaiset, ja regatan kruunasi palkintojenjako Sirpalesaaren aurinkonäköalaterassilla. Saunan lauteilla viriteltiin työehtosopimusneuvotteluita tankkilenssin toimintatapasäädöksistä. Mielestäni olisi muutoksen aika, mutta pelkään gastiliiton tarrautuvan saavutettuihin etuihinsa ja järkeistettyjen toimintatapojen leviävän vesillemme vasta joskus tulevien fivesukupolvien myötä.

Jukka ja Antti
FIN-8768

1 Comment

  • Gastiliiton valtuuttamana edustajana voin vakuuttaa, että Kipparikillan ehdotus tullaan käsittelemään Gastiliiton päättävissä elimissä asian vaatimalla vakavuudella. Gastiliitolla ei ole mitään syytä olla edistystä vastaan – päin vastoin – mutta liitolla on toki vastuunsa jäsentensä etujen ajajana. Työolosuhteita heikentäviin sopimuksiin emme liittotasolla ryhdy, mutta toki paikallista sopimista voidaan soveltaa, mikäli se kaikkia osapuolia tyydyttää.

    Timo Vennonen 12.06.2013

Leave a comment

Your email address will not be published.