R-1: Hyvä Lahti, hyvä Casseli Race ja hyvä LPS!!

//R-1: Hyvä Lahti, hyvä Casseli Race ja hyvä LPS!!

Casseli Race on vakiinnuttanut paikkansa fivekauden avauskilpailuna eikä tämän vuotinen regatta ainakaan heikentänyt LPS:n asemaa kilpailujärjestäjänä. Kahdeksan 505-venekuntaa (+ viklat, litit ja holkit sekä 100 optaria) nauttivat täysin siemauksin huippujärjestelyistä mitä tulee niin rantafasiliteetteihin kuin rata-alueenkin kilpailuorganisointiin. Kaiken tämän lisäksi sää helli purjehtijoita molempina päivinä auringonpaisteella, yli 20 °C lämpötilalla sekä 4-10 m/s koillis-itätuulella. Harmi, ettei avauskilpailu ole ihan sovelias aika SM-kisoille, mutta järjestelypuitteiltaan harva seura pystyy parempaan. Sääli myös, että viime metreillä pari fiveä jäi pois näistä karnevaaleista.

Lauantaina purjehdittiin 4-6 m/s koillistuulessa. Homman nimi oli, että aja puffissa, puffissa ja puffissa. Mielellään toki nostavassa sellaisessa. Totesimme, että vaikka joku johtaa n. 500 metrillä, niin lähtövoitto ei ole mitenkään tapulteltu. Rata-alue tarjosi ohituspaikkoja sekä myötä- että vastatuuliosuuksilla eikä mitenkään ollut mahdollista puolustaa omaa positiota kaikkia venekuntia vastaan. Näinollen johtopaikka vaihtui jokaisessa lähdössä varmaan ennätyksellisen usein.

Itse uimme ensimmäisessä lähdössä teepussiefektin myötä, kun puuska loppui kuin seinään ja samalla kääntyi sopivasti vastaiseksi. Menetimme näin mukavalta vaikuttaneen eron takana tuleviin pysyen kuitenkin vielä hetken kärjessä. Kovaa kulkeneet Micke/Ville (8923) kuittasivat pian piikkipaikan hieman riskialttiilla oikean kaisakulman taktiikallaan ja tiukan taistelun myötä myös Jari/Tummpi (8224) kiilasivat ”uudenkarhealla” UK IV:llään edellemme ja kakkosena maaliin. Takanamme seuraavina maaliin Kaitsu/Johan (8057) ja Sampsa/Lauri (8873) ennen loppufleettiä.

Juuri ennen toista lähtöä Jari/Tumppi joutuivat kurvaamaan rantaan korjaamaan pettänyttä etustagaansa ja olivat siten ulkona kyseisestä lähdöstä. Itse kisassa puuskaiset ja shiftailevat olosuhteet tasoittivat venekuntien välisiä vauhtieroja ja kamppailu sijoituksista oli sen mukaista. Mielenkiintoisten vaiheiden jälkeen otimme regatan ensimmäisen lähtövoittomme Kaitsu/Johanin ja Sampsa/Laurin miehittäessä seuraavat TOP-3-sijat.

Päivän kolmas ja lauantain viimeinen lähtö oli pitkälti kakkoslähdön toisinto. Tuuli oli edelleen samat miellyttävät 4-6 m/s, mutta enemmän idästä kuin kahdessa aikaisemmassa lähdössä. Kilpailu oli erittäin hektistä; puuska-alueet piti lukea tarkasti, radalla seilanneet muut veneluokat toivat oman taktisen elementin lisää ja hermot piti pitää kurissa – Lahdessa, kun kaukaa takaakin on mahdollista nousta lähtövoittoon. Meidän ensimmäisen päivän saldo oli 3-1-1 ja piikkipaikka lauantain jälkeen. Kakkosena turkulaiset Kaitsu/Johan sarjalla 4-2-3 ja Sampsa/Lauri heti perässä sarjalla 5-3-2.

Sunnuntaina ilma oli yhtä miellyttävä kuin lauantainakin, mutta itätuuli oli hitusen reippaampi 7-10 m/s. Sunnuntain ensimmäisen lähdön yläbrikalla Sampsa johti meidän kurvatessa heti perässä kohti myötätuuliosuutta. Takana tuleva klunga oli jäänyt jo jonkin verran. Sampsan venekunnan spinnu ei kuitenkaan noussut väärin pujotetun fokan fallin myötä, joten he kippasivat jollansa nurin korjatakseen bugin. Me puolestamme päätimme jatkaa oikealla siintävää puffia kohti, jota emme kuitenkaan koskaan saaneet, vaan parkkeerasimme veneemme rata-alueen suurimpaan tyhjiöön. Siinä oli kiva lillua paikallaan ja katsella kuinka Sampsan ja Laurin uiskennellessa takaa tulleet veneet jiippasivat heti levittäjältä vasemmalta tulleeseen kora-alueeseen ja surffasivat vauhdilla kohti alamerkkiä. Lopulta mekin pääsimme jonkinlaiseen tuuleen ja muistaakseni kiersimme alamerkkiä kaukana kärkiveneistä Sampsan perässä viimeisenä tai toiseksi viimeisenä veneenä. Siihen taisivat meidän ko. lähdön virheet loppua ja nousimme lopulta kakkosina maaliin turkulaisten ottaessa lähtövoiton. Sampsa/Lauri jäivät sijalle 5, mikä helpotti regattavoittotaisteluamme.

Sunnuntain toisessa lähdössä puolestaan turkulaiset kaivautuivat kauas fleetin hännille eivätkä pystyneet nousemaan voittotaisteluun meidän ja Sampsa/Laurin seuraan. Sampsa/Lauri olivat koko lähdön ajan niskan päällä johtaen lähtöä ja pitivät meitä löysässä pidossa vieden mahdollisuuden ohittaa. Viimeisellä lyhyellä vastatuuliosuudella alabrikalta maaliin onnistuimme kuitenkin kaivautumaan leestä heidän eteen ja meille tipahti lähtövoiton avaimet käteen. Valitettavasti mokasimme viimeisen vendan, Sampsan lukiessa loistavasti veneenpään edun ja he kuittasivat siten regatan viidennen lähdön nimiinsä. Laskeskelimme kuitenkin, että kakkossijamme varmisti regattavoiton ennen viimeistä lähtöä, kun turkulaiset Kaitsu/Johan jäivät lähdön kuudensiksi.

Viimeisessä lähdössä ei siis ollut enää paineita. Tuulikin oli moinannut jonkin verran ja saimme rauhassa kokeilla kaikenlaista. Noustuamme kärkeen meidän olisi pitänyt vain pitää lähimpänä taistellut Sampsa pidossa, mutta päästimme hänet tyhmästi ajamaan oikeaan kryssilaitaan meidän ollessa vasemmalla. Iso johtomme kutistui olemattomiin, mutta riitti kuitenkin. Sampsa/Laurin kakkossija varmisti heille myös kakkossijan regatassa tasapistein ennen viimeisen lähdön kolmanneksi purjehtineita turkulaisia.

Kiitokset järjestäjille mielettömän upeasta regatasta. Kiitos Hampille mökkijärjestelyistä ja kiitokset kilpakumppaneille tiukasta skabaamisesta. Fivejengi on hienoa porukkaa. Ensi viikonloppuna kaikki mukaan SPS:n fivekisaan, jossa ei ole muita luokkia mukana, ja jossa saamme harjoitella gate-startteja.

Antti / FIN-8768

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.