MM-kisat, La Rochelle, loppuraportti

/, Kisaraportti/MM-kisat, La Rochelle, loppuraportti

Torstaina purjehdimme kevyessä keskikelissä kaksi lähtöä. Ensin kuitenkin odottelimme pari tuntia merituulen käynnistymistä, joten kello oli pitkälle yli 21 ennen kuin pääsimme takaisin rantaan pastan äärelle.

Torstain ensimmäisessä startissa ajauduimme starttaamaan suht ahtaasta raosta ja lautakunta tulkitsi meidän osuneen gate-kumppariin vaikka mielestäni siihen kyllä jäi puolen sentin rako – kuten alapuolen veneeseenkin. Purjehdimme todella hankalasta startista huolimatta kohtuu hyvin sijalle 61. joka kuitenkin maaliin tultuamme näytettiin DSQ:ksi maaliveneen ahterissa.

Tokassa lähdössä saimme ympärillemme suht paljon tilaa ja otimme erinomaisen startin. Alapuolellamme oli kuitenkin yksi näistä erittäin kovista ranskalaisvenekunnista (9076), jonka vauhdille ja höidille emme yksinkertaisesti mahtaneet mitään. Oma nousukulmamme riitti tiputtamaan yläpuolen veneen pois, mutta ranskis nousi eteemme eli pakotti meidät toiseen riviin ja lopulta pakenemaan periä ottamalla oikealle. Ylämerkkiä taisimme kiertää lopulta jossain 50:n hujakoilla. Olimme kuitenkin lähellä kärkiklungaa ja saimme hyödynnettyä oskillaatiot ja nousuvesivirran nousten lopulta sijalle 33. Boat parkissa vieressämme venettään pitäneet etelä-afrikkalaiset onnistuivat pitämään startin jälkeen itsensä eturivissä ja purjehtivat maaliin hienosti sijalla 12. He eivät olleet nähneet Euroopasta ostamaansa venettään ennen esikisoja ja käyttivätkin koko esikisaviikon veneen uudelleenhelottamiseen vieden helotuskuninkaan tittelin suvereenisti Jukalta. Heidän kotimaahansa meni aamuisessa AGM:ssä myös vuoden 2015 MM-kisat.

Mestaruustaisto oli torstain ensimmäisen startin jälkeen erittäin tasainen, kun vain yksi piste erotti Kellnerin ja Saugmannin toisistaan. Kellner kuitenkin onnistui paremmin torstain toisessa lähdössä ja venytti eron ennen perjantaita seitsemään pisteeseen. Sössönsössöt olivat kolmantena 12 pisteen päässä, joten Krisun MM-kulta näytti varsin todennäköiseltä ennen viimeistä starttia.

Perjantaina ennen vesille lähtöä pidettiin liikuttava tilaisuus Jim Berrylle (Zimmer Jim), joka nyt 79 vuotiaana päätti five-uransa – tai ainakin nämä olivat hänen viimeiset MM-kilpailunsa, ja venekin on myynnissä. Jim aloitti five-purjehduksen jo 60-luvulla ja siten hänet tuntee näissä piireissä kaikki. Hän on mielestäni hieno esimerkki ja esikuva meille hitusen nuoremmille.

Perjantain ainokainen ja kisojen viimeinen startti käynnistettiin ajallaan klo 13. Tuuli puhalsi 4-7 m/s moinaten kuitenkin loppua kohti. Otimme suht loppupään startin, mutta jälleen taisimme antaa höyhenen kevyen kylkipusun gate-kumppariin. Hieman epävarmoina kosketuksesta purjehdimme lähdön kuitenkin loppuun asti ollen maalissa sijalla 39, mutta DSQ näkyy nyt lopputuloksissa. Näin ollen emme pystyneet parantamaan loppusijoitustamme, vaan sija 52 antaa syyn olla pettynyt, vaikka mielettömän hauskan viikon myötä suupielet ovat enemmänkin ylöspäin.

Kärjessä tanskalaiset onnistuivat Kellneriä paremmin purjehtien sijoille 2. ja 3. Kellnerin troolatessa spinnuaan jossain meidän takana. Näin ollen Saugmannille MM-kulta ja Boysen-Möllerin veljeksille ties monesko hopea. Kellner pronssille.

Näistä kisoista voimme kahdesta diskistä huolimatta olla tyytyväisiä startteihimme, joihin viime syksyn EM-kisat kaatuivat. Lisäksi saimme paljon vesitunteja alle ja hyvää treeniä kauden viimeisiin kilpailuihin. Taso maailmalla on kova, enkä osaa sanoa onko ero muihin kasvanut entisestään vai olemmeko onnistuneet kuromaan sitä kiinni. Ranskalaisilla ja saksalaisilla oli valmentajat vesillä näyttämässä screeneiltä ennen starttia taktiikkavaihtoehtoja sekä viimeisimpiä virta- ja tuulitietoja. Samoin he hakivat trimmit valmentajien avulla kuntoon ennen kutakin lähtöä. Panokset ovat siten mielestäni kovenneet aikaisemmista kisoista.

Pitkä kotimatka odottaa ja Jukan seuraavat MM-kilpailut alkavatkin jo viikon kuluttua. Vierivä kivi ei sammaloidu.

La Rochellen lämmöstä,

Jukka&Antti
FIN 8768

20120728-003500.jpg

20120728-003513.jpg

20120728-003525.jpg

2 Comments

  • Kiitos kisaraporteista ja onnittelut hyvästä kisasta! Nousujohteinen sarja ja hienoja välähdyksiä esim. viimeisen R9 lähdön jälkeen, kun piditte Pinellin takana. On ollut ilo seurata sekä teidän että valtavan kisafleetin edesottamuksia nettistriimauksen kautta; kuvaa ja dataa ydistämällä sain erittäin hyvän kuvan kaikista lähdöistä, joita ehdin seuraamaan. Onnittelut tietysti suomifliitin valmennuskonsulteille Janille ja Jakobille kullasta ja hopeasta :).
    Hyvää kotimatkaa – ajelkaa varovasti!
    t. Juhani 8053

    Juhani 27.07.2012
  • Samaa mieltä kuin Juhani, hienoa että piditte komeasti sinivalkoisia värejä ylhäällä.

    Timo Vennonen 31.07.2012

Leave a comment

Your email address will not be published.