SM-mitallit ratkottiin viimeisessä startissa !

//SM-mitallit ratkottiin viimeisessä startissa !

Nitroja, mielialalääkettä, plägää, koraa, aaltoa, flattiä  ja tasaista kilpailua, siinä resepti Helsingin Regattaan 2011. Kauden kolmas ranking ja SM-kilpailu tarjoili samaa reseptiä, millä ollaan kohta pari vuotta menty. Nyt jo kuudes perättäinen kilpailu 505- luokassa ratkesi vasta viimeiseen starttiin. Ja juuri siinä on se syy miksi 505  on niin loistava ! Ei laidalla istumista, ei palelua, eikä keittiövuoroja vaan puhdasta kilpapurjehdusta !

SM – kilpailut starttasivat perjantaina todella kevyeen keliin ja siinä sijoituksia vaihdeltiin sen mukaan, kuka minkäkin tuulialueen nappasi. Päivä päättyi toisen startin jälkeen, joka oli vain yhden nakin mittainen. Ivallisesti kun fleetti oli rannassa, tuli sitten se 5 m/s itätuulta. Mutta kuitenkin ensimmäisen päivän jälkeen tilanne oli tasainen. Johdossa oli Sampsa/Jussi 5p. Toisena Jukka/Antti 5p. Kolmantena Eikka/Junnu 5p.  Ja heti parin pinnan päässä Hamppi/Tumppi ja Turun nuoriso Kaitsu/Johan.

Lauantaiksi ennustettu 8 m/s  toteutuikin juuri sopivasti kun päivän ensimmäistä starttia oltiin ampumassa. Tosin keli shiftasi samalla sen verran, että lautakunta ampui oikeaoppisesti startin poikki. Tuulen vain noustessa päästiin sitten nauttimaan siitä mihin fivet on rakennettu ! 11 m/s tuulta ja kasvavaa aaltoa ! Kun regatan kolmas startti amuttiin ampaisi Hamppi/Tumppi piikkipaikalle, mutta valitettavasti ensimmäisellä kryssillä stooran falli katkesi ja miehistö oli pakotettu kaatamaan veneen. Onni onnettomuudessa oli, että falli ei ollut ehtinyt mennä maston sisään, vaan roikkui reilusti ( n. 3 cm ) helan ulkopuolella. Ensimmäinen startti meni kuitenkin uiden ja rakentaen fallia vesillä. Jukka/Antti hurjasteli startin piikkipaikalle, mutta pieni ahneus lähtölinjalla kostautui. Jukka/Antin varaslähdön siivittämänä Eikka/Junnu piikkasikin startin, Sampsa/Jussi toiseksi ja erittäin hienon päivän ajaneet Held/Vennonen kolmantena linjan yli. Siis sijoitukset sopivasti ristiin ja kolmen startin jälkeen kaksi venekuntaa kärjestä oli merkkauttanut poisheitot DNF ja OCS. Päivän toiseen starttiin keli hivenen yltyi ja femmat eikun lisäsivät vauhtiaan. Sopiva ulvonta kölilaatikosta ja runkojen pamahtelu loi loistavaa tunnelmaa terävään aaltoon kryssivän fivefleetin näytökseen. Toinen lähtö otettiin sitten UK3:lle Hamppi/Tumpin piiskatessa uutta perheenjäsentä. Jukka/Antti toiseksi ja kolmantena plaanasi maalilinjan yli Kaitsu/Johan. Kun vielä Eikka/Junnu ajoi startista sijan 4. ja Sampsa/Jussi sijan 7. niin asetelmat kolmanteen starttiin oli mukavat. Mainittakoon vielä Valli/Jaakonsaari tiimin sija 5. kovassa kelissä. Harmi että Tamperelaisten regatta kuivui edellisenä päivänä otettuun varaslähtöön.  Kun keli koveni entisestään tasaisen tuulen ollessa tuomarialuksella 13 m/s, niin alkoi viikate sitten viuhua niin five kuin Vikla laivueissa. 13 m/s tasaiseen tuuleen ajettaessa näkyi huolestuttavan vähän spinnuja, ajatellen ensivuoden LaRochellen MM-kilpailuja ! Siellä tulee olemaan samaa kauraa kokoajan. Tunteekohan liiton valmennuspäällikkö viillon rinnassaan ?  Hamppi/Tumppi otti totutusti win or swim asenteella maalipaukun muiden radalla olevien luovuttaessa kilpailemisen ja ajaen kahdella purjeella alamäkeen. Kärki nelikolla samat sijat kuin edellisessä startissa. Toisen päivän jälkeen tilanne oli kauttaaltaan tasainen. Kärjessä tasapistein 9. Hamppi/Tumppi ja Jukka/Antti. 10 pistettä Eikka/Junnu. Sampsa/Jussi 13 pistettä ja yllätys Kaitsu/Johan 13 pistettä. Lauantaina nähtiin muuten kyllä hienoja suorituksi kauttaaltaan. Pakko mainita five fleetin omat sisaret. Kira ja Maria ohjailivat toistakymmentä solmua kryssiviä femmojaan kivasti sijoille 7-10 joten siinä on haastetta monelle luokkaan tulevalle siskolle ja veljelle. Ilahduttavaa oli myös varmaankin naisten ennätys osaanotto, kun Ramin vaijerilla hengaili sunnuntaina kolmaskin tyttö Austraaliasta. On mainittava tässä myös koko viikonlopun hienoa työtä tehnyt Kare/Teemu venekunta. Miehet tapasivat ensikertaa HSK:n rannassa ja suoraan SM-baanalle. Kare Tikka joka on ollut vesileirillä Espanjassa nyt pari vuosikymmentä, taisi saada pahan fiven kaipuun paikattua Helsingissä. Toivotamme Karen tervetulleeksi takaisin mukaan luokan letkeään menoon.

Sunnuntai aamu valkeni ja erilaiset kokooonpanot onnittelivat toisiaan mestaruudesta, takana kuitenkin leikkimielinen psyykkaus 🙂 Kolme lähtöä kuitenkin jäljellä ja viisi venettä neljän pisteen sisällä ! Huikea finaali, jälleen five regatalle.  Sunnuntai saatiinkin purjehtia todella tasaisissa keleissä, jossa gastit oikaisivat itsensä kryssillä ja välillä jopa avotuulella. Päivän ensimmäisen lähdön kovimmasta suorituksesta vastasi kuitenkin Vaasalainen venekunta Olle/Mikke kryssien lähdön sijalle 2. ” Olle ajoi jo 90-luvulla samalla rungolla, samoille sijoille ! ” kommentoi Wolontiksen Mikke nuorten Vaasalaisten hurjastelua. Tämäkin on erinomainen puoli femmoilla. Rungot eivät vanhene vuodessa vaan ne on veneitä ! Kun Hamppi/Tumppi piikkasi päivän ensimmäisen, kolmanneksi Kaitsu/Johan, neloseksi Jukka/Antti ja viidenneksi Eino/Junnu niin soppa alkoi olla kiehumista vaille valmis. Vielä päivän toinenkin lähtö oli vapaata purjehdusta, taistelupareja ei vielä nähty ja tiukkaa kisaa saatiinkin ajaa. Aikataulujen takia lautakunta lyhensi rataa todella paljon ja erot veneiden välillä olivat entistä lyhyemmät ja fleetti nätisti kasassa. Startin piikkasi Jukka/Antti, toiseksi Hamppi/Tumppi ja kolmanneksi Eikka/Junnu. Kaitsu/Johan ja Sampsa/Jussi menettivät oikeastaan mahdollisuudet voittoon, mutta mitalleille oli vielä ohuet mahdollisuudet. Viimeinen startti. Tilanne kutkuttava. Hamppi/Tumppi 12p. Jukka/Antin 14p. ja Eino/Junnu 17p. Jukka/Antin voittaessa Hamppi/Tumpin olisi oltava vähintään kolmas, silloinkin tasapistein. Koska kahdella kärkiveneellä oli poisheitot edellisiltä päiviltä ( DNF ja OCS ) ja kolmantena olleella Eikka/Junnulla ainoastaan sija 5. niin pelkkään matcraceen ei ollut mahdollisuuksia. Siis paineita hivenen lähtölinjalle muutaman veneen kippareille. Nyt se soppa kiehui !  Eikka/Junnu vetikin ässän hihasta noin minuutti ennen startti paukkua. Pojat laskivat, että jos edellisen startin viides sija jää heille voimaan, on pisteitä kasassa 22. Jukka/Antilla pisteitä oli ilman OCS se 14 pistettä, eli sija 9 toisi Jukka/Antin pisteisiin 23 ja Eikka/Junnu ohittaisi Jukka/Antin. Hamppi/Tummpi venekunnassa meinattiin tippua veneestä jo starttilinjalle, koska sijasta kaksi käytiinkin kunnon asemasotaa. Tilanne kuitenkin mahdollisti venekunnalle vapaata tilaa linjalla ja pojat huristelivatkin startin voittoon ja samalla Suomen Mestaruuteen. Mutta takana olikin jo siirrytty suurhyökkäys vaiheeseen. Eikka/Junnun tarkkaakin tarkempi pidättely ja uskomattoman rohkea taktiikka alkoi toimia. Jukka/Antti oli ahdistettu keskelle fleettiä, vielä pidon ollessa ns. ihon alla. Tästä seurauksena oli Sveitsiläistä kelloakin tarkempi työ Eikka/Junnulta. Miehet itse sijalle kahdeksan, josta tuli miehistön poisheitto, mutta SM-hopeaa. Sijalle yhdeksän Jukka/Antti ja näin ollen pisteen erolla pronssille. Vaikka lopputuloksissa voitto näyttää pisteiden valossa ylivoimaiselta, niin todellisuus oli kuitenkin jotain ihan muuta. Todella hieno viikonloppu tarjosi siis kaikkea mitä kunnon purjehduskilpailu tarvitsee.

Kiitos kaikille osallistujille ja järjestäjille, oli ainakin meille ikimuistoinen kilpailu ! Seuraavaksi mennään ESF:n vieraaksi ratkomaan regattaa sunnuntain viimeiseen starttiin, joten kaikki mukaan isolla joukolla. Tarkoituksena on järjestää majoituspaketti läheisestä hotellista ja sinne on suunniteltu jo ohjelmaakin fiveilijöille. Tästä kuitenkin myöhemmin lisää.Kiitos vielä kaikille ja nähdään pian vesillä !

Hamppi ja Tumppi

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.