MM-kisat, kaksi ensimmäistä päivää

/, Kisaraportti/MM-kisat, kaksi ensimmäistä päivää

505-luokan MM-kisat ovat täydessä käynnissä Tanskan Århusissa. Kilpailut käynnistyivät perinteiseen tapaan esikisoilla, joissa Suomella oli taas mukava edustus mukana.

Itse MM-kilpailut käynnistyivät virallisesti torstaina 28.7. mittauksilla ja avajaisbileillä. Rantafasiliteetit ovat hienot, telttamajoitus on loistava ja Lidl:n olut varsin edullista. MM-kilpailuissa on mukana kaikkiaan 125 venettä 11 eri maasta. SAP toimii tapahtuman pääsponsorina ja tietotekniikkaa on yritetty hyödyntää upeasti tarjoamalla kotiväelle live-kuvaa selostuksen kera suoraan mereltä sekä reaaliaikaista veneiden GPS-seurantaa internetin välityksellä. Toivottavasti tekniikka on toiminut.

Suomalaisvenekuntia on mukana kaikkiaan 9, mutta Jarin ja Tumpin (FIN 8632) kisat päättyivät ennen kuin ne ehtivät edes alkaa, kun Tumppi soitteli torstaiaamuna sairastuneensa ja joutuvansa jättämään kilpailut väliin. Jari onnistui kuitenkin haalimaan itselleen perjantaiksi kilpailutoimistosta sihteerikön Tumpin tilalle, mutta se tarkoitti myös sitä, että Jarin oli itse siirryttävä puikoista trapetsille. Gastiliitto toivottaa Jarin tervetulleeksi kerhoon. Lauantaista eteenpäin Jarin silmänterä kilpailuissa tulisi olemaan ruotsalainen n. 60-vuotias purjehduslegenda Håkan. Sukunimestä ja purjehdussaavutuksista allekirjoittaneella ei ole muuta tietoa kuin että Håkanin veli on purjehtinut joskus ja paalusolmujen avaaminen kuuluu Ruotsissa vasta jatkokurssilla opetettaviin asioihin.

Niin, perjantaina kilpailujen ensimmäisenä päivänä purjehdittiin kaksi lähtöä. 12-15 m/s puhaltanut tuuli oli suurelle osalle liikaa, mutta Suomi-poikia ja -tyttöjä kova keli ei juuri pelottanut. Suomalaisten edessä ja takana paukkuivat mastot ja puomit poikki, purjeita repeytyi ja veneitä halkesi. Turvaveneet pidettiin kiireisinä. Sisulla loppuun asti taistelleista suomalaisista parhaiten ja ilman kaatumisia isojen miesten kelissä pärjäsivät Sampsa&Antti (FIN 8466) ajaen sijat 22 ja 20, mitkä riittivät ensimmäisen päivän jälkeen huikeaan kokonaissijoitukseen 18. Myös Jukka&Kari (FIN 8768) sekä Petri&Juhani (FIN 8053) klaarasivat molemmat kovatuuliset lähdöt. Jukan ja Karin sijoitukset olivat 49 ja 39, Petrin ja Juhanin ajaessa sijoille 56 ja 47.

Eikalla ja Junnulla (FIN 8678) oli hyvä vauhti päällä perjantain ensimmäisessä lähdössä (sijoitus 39.), mutta he päättivät säästää kamojaan loppukisoihinkin, joten suuntasivat ensimmäisen lähdön jälkeen rantaan. Tatulla ja Villellä (FIN 8320) oli jotain trasselia ensimmäisessä lähdössä, jonka he joutuivat keskeyttämään, mutta toisesta startista tuli hieno 40:s sija. Thomas & Timo (FIN 7784) hajottivat peräsimen ensimmäisessä startissa, mutta hakivat rannasta uuden ehtien toiseen starttiin, missä he luukuttivat sijalle 38. Valitettavasti he saivat GPS:n palauttamisen laiminlyömisestä 5 pisteen rangaistuksen. Kira&Matti (FIN 8659) puolestaan keskeyttivät neljän kaatumisen jälkeen ensimmäisen lähdön ja palasivat rantaan nauttimaan pasta-ateriaa.

Jarin ja sihteerikkö-Frederiken kilpailu niinikään keskeytyi, kun Frederike ilmoitti useamman pannutuksen jälkeen siniset huulet täristen, ettei hänellä ole märkä- tai kuivapukua purjehdushaalareittensa alla. Liekö kyseessä vain vihje, mutta herrasmiehenä Hamppi kurvasi pikaisesti rantaan, jotta tyttö ei kylmettyisi lisää. Olisi ollut niin Jarin ja Tumpin keli.

Raipe ja Juha (FIN 8924) jättivät kovatuuliset karkelot suosiolla veneensä riskeeraavien ja enemmän kovaa keliä treenanneiden vastuulle. Varmastikin ihan viisas päätös, kun jälkikäteen tarkastelee muille venekunnille aiheutuneita vaurioita.

Lauantaina oli vuorossa vain yksi, mutta sitäkin pidempi lähtö. Tällä kertaa radalla oli jo yli 100 venettä, kun tuuli puhalsi perjantaista maltillisemmissa 7-12 m/s:n lukemissa. Sampsa & Antti jatkoivat hyvää settiään ja purjehtivat sijalle 25. Parempaakin oli tarjolla, mutta viimeisellä 500 metrillä pääsi 3 venettä livahtamaan ohi pienen taktisen kömmähdyksen vuoksi. Taakse jäi kuitenkin liuta nimimiehiä ja kahden purjehditun päivän jälkeen FIN 8466 on upeasti 16:s.

Jari oli vaihtanut viehättävän Frederiken Håkaniin ja Ukki II (FIN 8632) luuli ilmeisesti kyydissä olleen yhä Tumpin, sillä venevauhti Jarilla oli huikea. Valitettavasti Ruotsin gastiliitolla ei ole yhtä tiukkoja jäsenkriteereitä, joten hyvästä vauhdista huolimatta Jarin oli tyydyttävä sijaan 69, joka lopulta heikkeni GPS:n unohtamisen myötä 5 pisteellä. Jari oli niin myynyttä miestä rannassa, että noinkohan venekunta kokoaa itsensä vielä jäljellä oleville päiville.

Suomalaisten lauantaiset lähtö- ja kokonaissijoitukset:
FIN 8466, Sampsa&Antti: 25. (kokonaissija 16)
FIN 8768, Jukka&Kari: 79 (42)
FIN 8053, Petri&Juhani: 75 (45)
FIN 8678, Eikka&Junnu: 51 (54)
FIN 8320, Tatu&Ville: 80 (59)
FIN 7784, Thomas&Timo: Kesketys purjeen repeämiseen (71)
FIN 8659, Kira&Matti: 55 (75)
FIN 8632, Jari&Håkan: 69/74 (85)
FIN 8924, Raimo&Juha: 81 (88)

Kisaterveisin Århusista,

Antti (FIN 8466)

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.