MM-kisat, 1. päivä

/, Kisaraportti/MM-kisat, 1. päivä

Huh, raskasta. Ajoimme ekana kisapäivänä sijat 57 ja 47. Ei hyvä. Tai no, ei meillä kummallakaan ole koskaan ollut maalissa näin paljon veneitä takana. Startit olivat molemmissa lähdöissä hyvät ja pääsimme nauttimaan eturivin vapaista tuulista. Keliä oli kuitenkin meille metrin kaksi liikaa, jotta olisimme pysyneet vauhdillisesti mukana. Hyvin samanlainen tilanne siis kuin Helsinki Regatan ensimmäisenä päivänä. Vauhtimme ei ole huono ja se riittää perussaksalaisia vastaan, mutta päästäksemme 30 joukkoon, jotain pitäisi keksiä.

Tiputtuamme keskiklungaan yritimme lähestyä yläbrikkaa enemmän vasemmalta ja enimmäkseen se tuntui toimivan. Mitä edempänä fleetissä olimme, sitä helpompi oli löytää rako styyran klungan keskeltä, mutta heti kun ajoimme sijoilla 60+, oli merkillä mielettömän ahdasta. Huomenna siis pitää tulla ylämerkille lähempänä kärkeä.

Ensimmäisessä lähdössä olisi pitänyt startata myöhemmin ja painaa aikaisemmin oikeaan laitaan (jälkiviisastelu on helppoa). Ajoimme lähes koko kryssin vapaissa, mutta se ei riittänyt. Oikea laita tyhjeni eteen. Muutenkin jäi fiilis, että krysseillä hengaillaan mukana ja lensseillä poimitaan sijoja.

Toisessa lähdössä jälleen hyvä startti ja eturivin vapaissa tuulissa eteenpäin. Kun aukesi kaista oikealle heitimme vendan, mutta fokan skuutin solmu oli auennut ja skuutti juossut plokien läpi – siispä takaisin stryyralle, Antti pois trabalta ja köyttä pujottamaan. Siinä meni vapaus valita haluamamme laita. Toinen isompi möhläys tuli vikalla yläbrikalla, kun tuli vähän kiireinen venda ja samalla trasselia roikkuvan spinnupuomin ylösvetoköyden kanssa sillä seurauksella, että kaadoimme veneen – ainakin melkein. Masto ei koskenut veteen, mutta vene täyttyi vedestä. Vajaa kymmenkunta venettä pääsi ohi, mutta huonomminkin olisi voinut käydä.

Ilman trasseleita ja pienellä lisätyöllä meillä on kaikki saumat ajella sijoille 25-40. Hieman kevyemmässä kelissä ehkä paremmatkin sijat voisi olla mahdollisia.

Koska lauantaina saatiin ajettua kaksi lähtöä neljän tunnin lykkäyksestä huolimatta, on sunnuntaina vuorossa ohjelman mukaisesti vain yksi pitkä startti. Keli pysynee samanlaisena eli aurinko porottaa 30 asteen tienoilla, perustuuli siinä 4 m/s:n paikkeilla, jonka merituuli nostaa 6-8 m/s:n lukemiin. Tuuli on suht steady, mutta virta muuttuu lähdön aikana, mikä vaikuttaa laitojen valintaan. Heikosta tulostasosta huolimatta, niin onhan tää ihan käsittämättömän hienoa purjehtia näissä olosuhteissa. Ei voisi olla täydellisempää. Ennusteiden mukaan kelit pitäisi jatkua helteisinä koko loppuregatan ajan 🙂

2 Comments

  • Hienoa, seurasin kisaa onlinena, hyvää ”coveragea” taas suoraa lähetystä kumiveneeltä joka pyörii kisa-aluella. Samalla analyysia veneiden gps-signaalien kautta. Se järjestelmä tosin tuntuu tökkivän jonkun verran vielä. Tuntui myöhäinen startti oikealta laidalta olevan poikaa. Cumulus-pilvet Larochellen yllä povasivat merituulta ja Shiftiä oikealle. Niin siinä kävi myös toisessa lähdössä kun jänisvene ajoi ylioikealle ja oli johdossa siitä. Eli luulisi olevan taas tänään ruuhkaa oikeassa laidassa.
    Tsemppiä!
    T. Micke

    Micke 22.07.2012
  • Juuri näin Micke. Lisäksi tähän asti kaikki purjehdukset on ajettu nousuveden aikana jolloin radan oikea puoli antaa kryssillä pienen virtaedun.

    Jukka Nieminen 22.07.2012

Leave a comment

Your email address will not be published.