R5 Pori Open, 3.-4.9.2011

//R5 Pori Open, 3.-4.9.2011

Viikon ajan jatkunut huumorihenkinen psyykkaus ranking-sarjan voittokamppailusta Jari Hamström/Tuomas Laurila ja Jukka Nieminen/Antti Salonen -venekuntien välillä sai vihdoin päätöksen, kun sarjan viimeinen osakilpailu purjehdittiin Porin edustalla. Lähtökohtana oli siis se, että mikäli Hamppi/Tumppi jatkaa siitä mihin kahdessa edellisessä kilpailussa jäi – eli ajaa voittoon, niin ranking-sarjaa kauden alusta lähtien johtanut Jukka/Antti jäävät sarjan kakkosiksi parin pisteen erolla voittajiin. Jukka/Antti puolestaan olisivat ranking-ykkösiä, mikäli viimeisen osakilpailun voittaisi mikä tahansa muu venekunta kuin Hamppi ja Tumppi.

Lauantain tuuliennusteet olivat kuin tehty Hamström/Laurilalle, sillä heidän pitkän liu’un tekniikka 0-3 m/s kelissä on osoittautunut kauden mittaan suomifleetin parhaimmaksi. Muille kuudelle Poriin saapuneelle 505-venekunnille olisi varmastikin sopinut lähtöjen siirtäminen suosiolla seuraavaan päivään. Ratatyyppinä fiveille ja vikloille oli outerloop kolmella nakilla. Laserit ja E-jollat pyörivät kierroksen vähemmän sisänakilla.

Ensimmäinen startti saatiin ammuttua suunnilleen ajallaan noin kolmen metrin kuolevaan tuuleen. Maan yli puhaltanut ”henkäys” tarjosi maukkaita 50 asteen shiftejä, mutta Hamppi/Tumppi – nuo kevyen kelin ihmeet – onnistuivat niistä huolimatta säilyttämään heti startissa saavuttamansa johtoaseman maaliin asti. Jukka/Antti puolestaan hyötyivät ehkä eniten shifteistä ja nousivat heikon startin jälkeen fleetin hänniltä lopulta viimehetken kääntymien avittamana kakkosiksi. Kolmentena maaliviivan ylittivät turkulaiset Kai Lindström/Johan Halonen. Pian muun five-fleetin maalintulon jälkeen tuuli moinasi kokonaan ja loppuiltapäivä meni aurinkoa ottaessa ja muiden veneluokkien maaliintuloa sekä hinauspalvelua odotellessa. Ei siis enempää startteja lauantaina. No, kuriositeettina mainittakoon, että kun veneet oli saatu hinattua maihin, niin merelle levisi tasainen 3 m/s tuuli.

Sunnuntaiaamuna psyykkausleikki kahden kärkivenekunnan välillä jatkui ja leikin päätteeksi Jukka/Antti vetivät ylleen ”viimeisen kerran” Ranking Leader -liivit ja suuntasivat kevyttä trapetsikeliä tarjoavalle rata-alueelle. Jos Hampilla ja Tumpilla on etu nollakelissä, niin vastaavasti Jukalla ja Antilla on pienenpieni edge kelissä, jossa gasti pääsee nippanappa laittamaan itsensä levyksi trapetsin varaan.

Sunnuntain ensimmäisessä startissa Jukka/Antti starttasivat kakkosrivistä, mutta aivan veneen vierestä, päässen näin ensimmäisenä oikeaan laitaan. Hyvä kyyti ja sopiva kääntymä vei miehet ensimmäisenä ylämerkille eikä isompia voittokamppailuja ensimmäisen kryssin jälkeen nähty. Takana sen sijaan tapahtui. Hamppi/Tumppi oli jäänyt keskifleettiin ja oli täten pakotettu tekemään hieman huonoja reitinvalintoja taistellen lähinnä viimeisestä sijasta. Viimeisellä lenssillä pojat onnistuivat kuitenkin puikkelehtimaan sisäpaikalle ja ohittamaan kaksi venettä ollen lopulta neljäntenä maalissa. Väliin ehtivät mustikalla Eikka ja Kaarle sekä tasaista työtä tehneet turkulaiset Kaitsu ja Johan.

Sunnuntain toiseen starttiin lähdettiin samanlaisessa kevyen keskituulen trapetsikelissä (4-5 m/s) kuin ensimmäiseenkin. Kärjessä ylämerkin kiersivät Hamppi/Tumppi, mutta Eikka/Kaarle sekä Jukka/Antti olivat heti perässä. Lenssillä Jukka/Antti ehtivät kuitata Eikasta ohitse, mutta keula osoitti väärälle alamerkille. Virheen seurauksena kärkivene pääsi hieman karkuun ja Eikka/Kaarle kuittasi uudelleen ohitse eli seuraavalle kryssille lähdettäessä kärkikolmikko pysyi siten muuttumattomana.

Ylämerkkiä lähestyttäessä Jukka/Antti oli jälleen ohittanut mustikan, mutta Hamppi/Tumppi oli vielä hieman edellä. Kärkikaksikko matkasi kohti paaran leikkaa Hamppi/Tumpin peittäessä yläpuolen veneenä vendapaikan Jukka/Antilta. Hieman paremmalla venevauhdilla Jukka sai hivutettua veneensä aavistuksen poikien edelle juuri kun venda olisi viimeistään tehtävä. Tilaa krossaukselle olisi ainoastaan täydellisellä vendalla ja yleensä näissä tilanteissa Antti on joko tippunut veteen tai muuten mokannut, mutta tällä kertaa venda onnistui. Niukkaakin niukempi krossaus ja ykkössija ylämerkillä auttoi Jukka/Anttia karkaamaan toiseen lähtövoittoon. Takana Hamppi/Tumppi kakkosena maaliin ja Henri Räty/Juha Nurmela kolmantena ennen mustkan Eikkaa ja Kaarlea.

Viimeiseen lähtöön mennessä eroa Jukka/Antin venekunnan hyväksi oli nyt kolme pistettä. Nämä pisteet tulivatkin tarpeeseen, sillä tuulen kääntymä teki kilpailusta radan muutoksiin haluttomien järjestäjien käsissä lähinnä speedway-ajot ja Hamppi/Tumpin peitellessä Jukka/Anttia, pääsivät muut venekunnat sekoittamaan pakkaa. Kärjessä purjehti huikean vauhdin veneeseensä löytänyt Hemppa/Juha. Hamströmin venekunta purjehti kakkosena ja pitkään kolmantena purjehtinut Jukan venekunta tipahti viimeisellä kryssillä viidenneksi niinikään erinomaista purjehdusta väläytelleen Pöyry/Pietilä-venekunnan sekä turkulaisten Kaitsu/Johan taakse.

Tämä asetelma olisi riittänyt Jukalle ja Antille, mutta ylimääräisiä sydämentykytyksiä aiheutti Viklojen aloittama nostatuskilpailu Hemppa/Juhaa vastaan viimeisellä lenssillä. Hempan auktoriteetti riitti kuitenkin saamaan Viklojen keulat uudelleen alas ennen kuin Hamppi/Tumpin onnistui kiilaamaan ohitse. Maalissa viimeisen lähdön sijat: 1. Hemppa/Juha, 2. Hamppi/Tumppi, 3. Pöyry/Pietilä, 4. Kaitsu/Johan, 5. Jukka/Antti, 6. Eikka/Kaarle. Ari ja Tapsa keskeyttivät. Erittäin pitkien odottelutaukojen vuoksi enempää lähtöjä ei saatu purjehdittua, joten poisheittoja ei tästä regatasta tullut.

Nämä sijoitukset tarkoittivat, että Pori Openin voitto meni tasapistein ykkössijojen määrän perusteella Jukalle ja Antille. Kakkosena siis Hamppi ja Tumppi. Kaitsun ja Johanin lähes varmalta näyttänyt kolmas sija vaihtui neljänneksi, kun Hemppa ja Juha lähtövoitollaan kiilasivat tasapisteissä heidän edelleen. Viidentenä ja kuudentena olleet venekunnat niinikään tasapisteissä Eikan ja Kaarlen eduksi Pöyry/Pietilä-venekuntaa vastaan.

Nämä sijoitukset tarkoittivat myös, että vuoden 2011 ranking meni Jukka Nieminen/Antti Salonen -venekunnalle. Tästä on kiva lähteä päättämään kausi EM-kisoihin Gardalle.

Porin terveisin,
FIN-8768
Jukka & Antti

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.