R-5 Tampere, Shifti tuo shifti vie…

//R-5 Tampere, Shifti tuo shifti vie…

Kauden viimeiseen Ranking kilpailuun otti osaa vain 9 venettä. Lauantaina oli ohjelmassa kolme starttia ja tuulta tasainen 6 m/s ja puuskissa hivenen enemmän. Vaikka tuuli oli voimakkuudeltaan melko tasainen oli se oli sitäkin shiftailevampi ja kyllähän sieltä niitä reikiäkien löytyi ihan jokaiselle venekunnalle. Ensimmäinen startti oli tasainen, kunnes ensimmäisen ison shiftin ajoivat ainoastaan FIN 8924 RaimoJuha oikein. Ensimmäisellä merkillä Tamperelaisten etumatkaa lähdimme kaventamaan ja muutaman jiipin ja shiftin turvin pääsimmekin jo hyvin lähelle karkulaisia. Toisen kryssin RamiJuha ajoi tarkasti eikä eroa syntynyt kumpaakaan suuntaan. Ylämerkillä olleeseen puuskaan lähdimme leikkaamaan enemmän kuin johtovene ja alamerkille tulessa olimme ohittaneet karkulaiset. Loppu startti ajettiin karkuun minkä pääsimme ja hyvällä kryssivauhdilla karistimme muuta fleettiä. RamiJuha selkeä kakkonen maalissa ja kolmansiksi FIN 8678 EinoJunnu. 8873 AriTapsa aloittivat regatan todella hienosti ja ottivat neljännen sijan ensimmäisessä startissa.

Ja kun AriTapsa oli vauhtiin päässyt, niin toisen startin ylämerkin koko muu fleetti kiersikin poikien takana. Fleetti olikin hienosti kasassa ja sijoitukset vaihtoivat omistajia shiftien mukaan. Todella haastavissa olosuhteissa EinoJunnu ja HamppiTumppi karkasivat hivenen muulta fleetiltä ja ratkoivat lähtövoiton viimeisellä lyhyellä kryssillä HamppiTumpin puolustaessa ja EinoJunnun hyökätessä. Puolustus onnistui ja sijat pysyivät maaliin saakka samoina.  Kolmansiksi AriTapsa ja koko viikonlopun nousujohteisesti purjehtineet FIN 8748 VallinSaari neljänsiksi.

Päivän viimeiseen starttiin tuuli shiftasi vasemmalle joten koko fleetti yritti rynniä linjalta radan vasempaan laitaan. Epäonneksemme Turkulais- Lohjalainen tiimi RätySaren jyräsi luokamme uudet tulokkaat PP:n ( Pöyry / Pietilä ) vähän lähdön jälkeen ja PP vendasi hivenen varomattomasti altamme pabikselle. Tämä aiheutti Tumpille hivenen kiireisen vendan ja kolaroinnin välttämiseksi kipparimme päätti ohimennen pesaista myös hivenen kuivapuvun lahkeita. Näin ajauduimme eniten oikealle PP:n kanssa ja olimmekin ylämerkillä viimeisten joukossa. Kovalla työllä ja vain keskittymällä ajamaan omaa venettä nousimme vielä sijalle neljä, mutta kärki oli turhan kaukana jotta edes pystyisi kertomaan mitä siellä tapahtui. EinoJunnu kuitenkin lähdön voittoon ja VallinSaari sijalle kaksi ja RaimoJuha sijalle 3. Ensimmäisen päivän jälkeen regatan johdossa P&B tiimit HamppiTumppi ja EinoJunnu tasapistein, pisteitä 6.

Sunnuntai valkeni kirkkaampana, mutta tuuli oli huomattavasti kevyempi. Niin paljon kevyempi että suurin osa regatan veneistä ei ehtinyt omiin lähtöihinsä. Ainoastaan EinoJunnu ja AriTapsa starttasivat ajallaan 505 luokasta ja mukaan ehti vielä ErkkaJukka, VallinSaari ja neljä minuuttia myöhässä HamppiTumppi. Löysimme kyllä hyvän venevauhdin gastin istuessa keittiössään. Toisella kryssillä olimme jo ohittaneet kaikki muut veneet paitsi sisarpurjeilla veistelevät kevyen kelin keisarit, vielä kaukana edessämme lenssanneet Eino ja Junnu. Avotuulella käytimme Tumpin salaista lenssitrimmiä ja Tumpin sanoin ” Käytetään vahvuuksiamme, enemmän painoa, pidempi liuku ” periaatetta. Massalla siis vene liikkumaan ja erohan alkoikin kaventua. Viimeiselle kryssille pääsimme jo alle sadan metrin päähän pojista ja alkoi mieletön taistelu kohti ylämerkkiä. Ja kun shifti oli eilen meiltä vienyt, niin nyt se antoi. Ensimmäiseen EikkaJunnun peittovendaan vastasimme vendalla ja saimmekin saman tien hyvän nostavan ja kun seuraavan kerran kohtasimme,ero oli kaventunut olemattomiin. Alkoi armoton venda, puolustus, hyökkäys, haasto, puolustus taistelu joka päättyi kuuden yht`aikaisen vendan sarjaan ylämerkille. Pääsimme juuri ja juuri ennen EinoJunnua merkille, mutta jo levittäjäpoijulla kundit olivat jättispinnullaan tyhjentämässä ilmaamme. Ensimmäiset jiipit ja takaatulevina EikkaJunnu pääsivät peittämään pahasti tuulemme, joten välittömästi toinen jiippi heti perään. Nyt EinoJunnu ei lähtenyt perään joten onnistuneella jiipillä pieneen tuulialueeseen ja jo kolmas jiippi takaisin samalle halssille EinoJunnun kanssa. EinoJunnun toinen jiippi tyhjässä ilmassa hidasti heitä sen verran, että pääsimme heistä hivenen irti ja käyttämään lenssi vahvuuksiamme, Tumpin trimmiä ja miehistön massaa. Näin siis lähtövoitto meille, EinoJunnu kakkosiksi ja VallinSaari kolmas.

Toiseen starttiin kerkesikin jo kaikki veneet mukaan ja alkoi taas rata-alueelta tummansinisen veneen metsästys. Keskityimme vain pitämään itsemme EinoJunnun ja seuraavan merkin välissä joten lähdön voittoon ajoivat RamiJuha ja kakkosiksi VallinSaari ja itse pääsimme sijalle kolme. FIN 8620 MarkusOssi neljäs ja EinoJunnu viides. Ennen toista starttia luokan tulokkaat PP saivat hyvässä muistissa olleita Jacob BM:n trimmivinkkejä ja PP kiitti siitä olemalla pitkään koko fleetin ykkösvene. Kohteliaina miehinä kuitenkin päästivät muutaman veneen ohitseen. Mutta yhteisleirin hyöty alkoi kyllä näkyä heti.

Regatan viimeiseen starttiin lähdimme vain pitämään EinoJunnua takana ja itseämme merkin ja keisareiden välissä. Se onnistuikin hienosti ja lähdöstä kryssin puoleen väliin olimme hienosti niskan päällä. Mutta toisin kuin matchracessa, radalla oli muitakin veneitä. Epäonneksemme MarkusOssi halusivat mennä radan oikeaan laitaan ja vaikka styyralla olimmekin ja olisimme mielellään antaneet poikien mennä menojaan, he vendasivatkin eteemme hivenen hätäisen näköisesti. Näin ollen jouduimme vendaamaan itse välittömästi ja EinoJunnu käytti tilaisuutensa hyväksi ja karkasivat pidostamme. Ja kun välittömästi päälle tuli yli kolmenkymmenen asteen shifti vasemmalta, koko vasenlaita ohitti meidät. Shifti vie shifti tuo.. Nopea laskutoimitus veneessä pakotti meidät olemaan maalissa sijalla kolme. Siis sijalta kuusi kohti lenssiä ja muutama sija pitäisi poimia. Ensimmäisessä jiipissä otimme AriTapsan ja kryssille lähdimme jahtaamaan kärkeä. Tarkoituksena ajaa vain shiftejä oikein. No nyt taas shiftit toi meille sijoja ja nousimme jo sijalle kaksi, kunnes uudestaan vasenlaita antoi ja piikkiin nousi eniten vasemmalla ollut VallinSaari. EinoJunnu kakkosena ja vasurista vielä hienoa viikonloppua ajaneet AriTapsa eteemme sijalle kolme. Toisen lenssin taistelimme jälleen ohi AriTapsasta ja tilanne näytti jo hyvältä VallinSaaren ollessa 400 metriä EinoJunnua edellä. Viimeiselle ylämerkille kärkikaksikko pääsi hyvällä etumatkalla ja suht tasaiseen tuuleen. Keskifleetti taas tappeli toisiaan ja järjetöntä shiftailua vastaan ja lenssille lähdettiin koko loppufleetin ollessa samassa nipussa. Kauhuksemme huomasimme ,että alamerkillä EinoJunnu ohittikin VallinSaaren ja viimeisen shiftin oikein ajaneet RamiJuha ja RätySaren  pääsivät kuittaamaan meidät. Alamerkille saapui myös samaan aikaan Viklat joita kiertäessämme vielä MarkusOssikin kuittasi meidät, vaikka olimme jo jiipissä pojat ohittaneetkin. Kun tuuli vielä lopahti merkkiä lähestyttäessä saatiin merkille kaikkien aikoijen katiska. Neljä viklaa ja seitsemän fiveä lipuivat kohti samaa merkkiä. Epäonnekseen MarkusOssi ei vain saanut sisimpänä veneenä jarrutettua ja ajaituivat kiinni Vikloihin jotka olivat taskuparkeeranneet poijulle. Saman kohtalon kokivat HemppaJukka ja RamiJuha ajautuen kiinni MarkusOssiin. Kiitimme kavereita ja kiersimme koko parkkialueen ulkokautta ja vendasimme uuteen oikealta tulleeseen vireeseen ensimmäisinä ja saimmekin itsemme lopulta sijalle kolme ja regatan voittoon tosin tasapistein. Takakautta tulivat vielä ErkkaJukka ja AriTapsa mukaan karkeloihin ajaen sijoille neljä ja viisi. Kun rantaan päästiin tulokset muuttuivat. Loppusuoran taistelussa saimme pitkästäaikaa 505 luokkaan protesti tilanteen, jonka lopputuloksena VallinSaari sai DSQ:n ja muu fleetti nousi sijan ylöspäin, paitsi MarkusOssi, jotka olivat lopulta ottaneet varaslähdön. Siis loistavan tapahtumarikas päivä ja tuulta alle 3 m/s.

Kiitos kaikille mukana olleille oli taas hienoa kilpapurjehdusta. Nähdään Lohjalla.

FIN 8632 Hamppi ja Tumppi

1 Comment

  • Selvästi tiukkaa skabaa tampereen malliin! Voisin kuvitella, että noin puolet five-fleetistä alkaa olla aika valmis siihen ettei tarvitsisi ajaa viklojen seassa: noi vikan alamerkin katiskat ja muut törmäilyt/väistöt viklojen kanssa on aika yleinen ilmiö. Tällä kertaa viklaparkki ilmeisesti ratkaisi jopa regatan voiton ja aiemmin on vaan jaeltu muita sijoja uusiksi (nim. muistampa kerran ja toisenkin).

    Jäähdyttelijä 10.09.2010

Leave a comment

Your email address will not be published.