Raportti EM-kisoista

/, Kisaraportti/Raportti EM-kisoista

505 EM Århus, kalövig, Tanska
——————————————————————————–
Ja niin kuin ensimmäisissä nopeissa raporteissa perjantailta kävi ilmi, niin säät Tanskassa olivat koko viikonlopun kevyet mutta aurinkoiset. Kieler Wochella mukana olevista veneistä oli iso osa jäänyt pois, mutta tilalle oli kyllä tullut muutama vene. Toisaalta meidän kannalta ne veneet tulivat aivan väärään päähän fleettiä. Mainittaakoon nyt sitten veljekset Bojsen- Möller, jotka voittivat FD luokan Kielissä sarjalla, jossa huonoimmassa lähdössä oli 2.0 pistettä. Ja jotkut fiveilijät on kai joskus jollakin tapaa sponssannut veljesten harrastusta.
Lauantain kevyettuulet olivat erittäin shiftaavia ja täysin mahdottomia lukea etukäteen. Niinpä päivän ensimmäinen startti keskeytettiin kun kärkiveneiden saama 10 min. johto valui hukkaan ja ylämerkillä viimeisenä olleet olivat alamerkillä sijalla 1. Mutta kuin tanskalainen hodari, uusi tuuli tuli nopeasti, mutta se tuli silti alle 4m/s tosin sen verran vähän shiftaavana että startti saatiin käyntiin. Jäniksenä lähti GER 8843 Jens Hufnagelin skippaamana. Jensiin tutustuimme jo Kielissä ja on erittäin hauska kaveri. Itsellemme jänislähdöt olivat täysin uusi kokemus fivessä joten starttien tarkempi analysointi olisi huijausta. Ainut asia minkä opimme viikonlopun aikana ( tosin kantapään kautta ) oli se ,että starttia ei voi ottaa odottelemalla jänistä purjeet sleppaillen. Siinä häviää yleensä aina ja paljon. Itse starttasimme fleetin puolivälistä taktiikkana ajaa mahdollisimman vapaissa tuulissa. Näin teimmekin n. 1min. kunnes alapuolelta vähän paremmilla nousuilla ja vauhdilla joku Saugmann skippaili meidät vendaamaan pois. Loppu kryssi ajetiin mahdollisimman vapaissa tuulissa ( n. 2 kahden veneen paskoissa ) fleetin keskellä shiftistä shiftiin vendaillen. Yläprikkalla oltiin n. 15 ja spinnupumpun avulla, nopeammalla nostolla jyrättiin heti yksi epoxihärveli Ukinkalsareiden edestä. Avotuuli leikattiin ja Ukki petrasi toisenkin sijan. Seuraava kryssi sitten toikin jo rutiinia manöveeraukseen. Noin 17 vendaa ja oltiin yläprikalla. Oltiin otettu pari venettä kiinni ja seilattiin sijalla 11. Tuuli oli hivenen shiftannut joten slöörit oli pelkkää jonossa ajoa. Kolmas kryssi taisteltiin samoilla sijoilla, tosin sentti sentiltä paremmila nousuilla olevat veneet ottivat kiinni ja menivät ohi. Tästä  ei Ukki pitänyt vaan päätti kurittaa viimeisellä lenssillä nuorempiaan ja taisteli jiipissä pari sijoitusta takaisin. Viimeinen kryssi ajeltiin vain katsoen taakse ja pidettiin 12. sija maalissa.

Kummajuttu muuten, että ne samaiset veneet jotka herra pupun jälkeen lähtee kovempaa ja korkeammalle ovat yleensä myös siellä kärkisijoilla. Ja niinpä myös Ukinkalsereiden päällä pötkötteleville kahdelle saimaan norpalle, alkoi käydä selväksi ne veneet, jotka olisivat siinä lähivesillä koko viikonlopun. Startti käyntiin lähempää jänistä ja kaikki näytti hyvältä. Saatiin ajaa täysin vapaissa tuulissa koko kryssi ja yläprikalla sijalla 8. Spinnu ylös ja jyräys, oli motto joka toimi taas. Lenssi ajeltiin leikaten ja neljäs jiippi oikestaan päättyi alaprikalle. Oliko hyvää tuuria vai haistoiko vanha ystävämme Ukinkalsarit, mutta yhteenkään meduusalauttaan emme vauhtiamme stopanneet ja alaprikalla oltiin neljäntenä. Ajatuksena oli nyt ajaa varmaa kryssiä kärjen kanssa kunnes 4 min. myöhemmin totuus paljastui. Alaprikalta vasempaan laitaan n. 50m ja olit puffisa joka vei vendaamatta ylämerkille. Me tipuimme lähdössä sijalle 15. ja edessämme olleet kaksi venettä sijoille 20. ja 19. Ainut oli Boris Hermann joka kärkiveneenä pääsi vielä johtoasemansa turvin mukaan peliin ja sijoittui lähdössä hienosti kolmanneksi.

Päivän viimeinen startti oli taas vähän tasaisempaa ja tiukkaa taistelua sijoista. Kärkikään ei mennyt pääfleettiä kovin paljoa edellä ja erot olivat todella pienet. Itse koomailimme avotuulella ja ajelimme plattaria körötellen ensimmäisen lenssin. Toisella kryssillä uhkarohkea veto oikeaanlaitaan joka kannatti oikeastaan vain silloin koko viikonlopun aikana ja olimme taas mukana pääfleetissä. Kovan taistelun jälkeen Ukki joutui kuitenkin viimeisellä kryssillä päästämään epoximööpeleitä ohitseen ja sijoitus maalissa 15. Rannassa rytmiryhmä oli hoitanut hommansa melkein yhtä hyvin kuin Vaasassa. 505 purjehtijoilla oli oma hana ja tuopit odottamassa rannassa ( unlimited )

Viimeinen päivä alkoi samalla tavalla kuin muutkin. Hyvät huomenet naapurin tanskalaisille ja aamiaiselle. Sää oli aivan samanlainen kuin edellisinä päivinä. EM voitosta ajoi oikeastaan 5 venettä, joista 2 oli saksasta ja kolme tanskasta. Kärki nipulla olikin jo aika tiukkaa vääntöä sentti sentiltä, mutta sunnuntain tuulet haistelivat parhaiten veljekset Jörgen ja Jacob BM. Viimeiseen päivään uudet purjeet, paukku ja EM voitto. EM kakkoseksi vain 2 pistettä perässä Boris Herrmann ja Julian Kleiner jotka voittivat Eurocupin 2006. Kolmanneksi nousivat lopussa tasapistein Jan Saugmannin kanssa kämppäkaverimme Per Larsen ja Henkke Anderssen voittamalla viimeisen lähdön. Neljäntenä siis Saugmann tasapisteillä ja viides oli Jens Fidel ja Johannes Tellen vain 2 pistettä Jania perässä.

Itse keskityimme laskemaan pisteitä ja miettimään ketä ei saa päästää ohitse. Iso virhe ! Todella luokaton lähtö sieltä jostain missä niitä purjeita ei pitäisi sleppailla kun muut ajaa jo täysin purjein kilpaa ja herra jäniksenä yksi pahimmista kilpailijoista. Noin 16 veneen paskoihin ja ensimmäisellä lenssillä kävimme jo hetkellisesti viimeisenä veneenä. Onneksi Ukki haistoi meduusat taas vanhalla aussinenällään ja saatiin alamerkille leikatessa muutama vene kiinni. Mutta kun muut olivat jo menneet ei Ukki voinut muuta kun tsempata norpat kannella kohti seuraavaa lähtöä. Kovalla avotuulivauhdilla Ukki nousi oikeastaan itse sijalle 18. joka oli koko kisan heikoin lähtömme.

Viimeiseen lähtöön iloisin mielin ja vain nautiskelemaan fiiliksestä Euroopan nopeimpien joukossa. Kuiskasimme Ukille, ”et se on nyt viimeinen startti taas vähäänaikaan suolaisissa vesissä ja sit 20 h trailerilla”. Ja kun tuulikin oli noussut ensimmäistä kertaa niin, että gastit pääsivät traballe niin Ukki suorastaan ulvoi innosta. Startti kehiin ja nousut ja vauhti Ukilla samat kuin nuorilla liimasekoiteveneillä. Sairaan tiukkaa taistelua todella pienillä eroilla. Eka ylämerkki kierrettiin huonosti ja muutama pääsi meidät kuittaamaan, mutta Ukinkalsareiden viimeinen startti ja surffaamaan. Meidän Ukki, vanha aussi ja koipuu (Kyrwood) ja avotuulella ohittaa euroopan kärkeä. Nyt nautitaan. Koko startti tiukkaa vendasta vendaan vääntöä. Jiipistä jiippiin rutistusta ja siellä seassa osa veneistä taisteli EM mitaleista. Käsittämättömän hienoa purjehdusta varsinkin alaprikoilla missä härdelli oli melkoista. Mutta vaikka osa veneistä ajoikin vielä viimeisessä lähdössä mitaleista ei prikoilla ollut mitään epäurheilijamaisuuksia vaan todella asiallista vääntöä ja kaikille löytyi oma paikkansa. Naapurin pojat kuittasivat viimeisen startin ja nousivat kolmansiksi. Tästä puolitoista minuuttia ja olimme maalissa sijalla 11. Eli kisojen paras startti viimeiseen lähtöön ja hyvillä mielillä kohti kotia.

Kokonaisuudessaan siis sijoituksemme oli 16 EM:ssä. Koko eurocupissa 125 veneen joukosta Ukki löytynee sijoilta 29 -31. Kokemuksena Kieler Woche ja EM olivat aivan loistavat. Paljon uusia tuttavuksia, vinkkejä ja kontakteja. Suosittelemme lämpimästi että useampi FIN tunnuksella oleva vene lähtee ensivuonna mukaan. Kimpassa kustannuksetkin ovat alhaisempia ja matkan teko mukavaa. Ensi vuoden EM on Puolan Sobbotissa ja Kiel nyt kannattaa kokea muuten vaan. Vielä kun MM-kisat on Euroopan ulkopuolella, niin olisi todella hienoa jos kotimaan kilpailukalenteri saataisiin stemmaamaan Euroopan kisojen kanssa.

Hyviä treenejä ja nähdään Turussa. Siellä on sitten se tarkka raportti saatavilla noin niin kuin suullisesti.

FIN 7935 Team Haurila + Ukki

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.