Raportti Porista

//Raportti Porista

Pori ranking 4-5.9.2004
——————————————————————————–
Lauantain aamu valkeni harmaana ja sumuisena, mutta fivejen saapuessa paikalle tuuli alkoi työntelemään sumuja tuonnemmas 4-5ms. Paikalle saapui 13 fiveä, jotka kaikki näyttivät aika lailla purjehdushaluisilta ja -taitoisilta. Arviomme osui oikeaan ja Porin kisassa oli kauttaaltaan tiukkoja taisteluita, tasainen pakka aina ylälipulla ja lippuruuhkia isossa aallokossa!
Ensimmäinen lähtöyritys harjoiteltiin. Uusinta ponkaisi liikkeelle Erkan johdolla, vasemmalla tuuli parhaiten ja ylälipulla Porin omat karhut painelivat kärjessä, me ja AliJukka parikymmentä metriä perässä. AliJukka nousi Karhujen kantaan alalipulla, mutta trapetsin hajoaminen vei gastin mereen ja veneen 50m taaemmas. Kohteliaina hölmöinä jäimme Karhujen kanssa liikaa hyytyvään vasempaan ja ylälipulla AliJukka oli taasen pelissä mukana. Lenssillä huomattiin, että valkoinen alalippu sumuisena päivänä ei ole paras idea. AliJukka tarvitsivat optikkoa meitä vähemmän, mutta saimme pienen väännön jälkeen johdon takaisin maalikryssillä. Jokunen venekunta sortui myös hassuhkon muotoisen radan väärintulkintaan sumun seassa.

Toistakin lähtöä otettiin uusiksi, mutta matkaan päästyä tilanteet vaihtelivat tasaiseen tahtiin, enimmäkseen Eben ja Raitojen tahdissa. Viimeisellä lenssillä kärki meni vasemmalle, mikä jätti meille villihkön oikean kortin – sujahdimmekin sitten alamerkistä veneenmitan ennen Raitoja. Alin kehno tuuri jatkui: peräsinpultin napsahdus oli jo liikaa ja rannasta matka jatkui suoraan Helsinkiin.

Kolmannessa lähdössä JariTeemu, EbeHeimsch, Raidat, Porin Karhut ja RätyAnderson vetivät letkaa. Lopulta tasaisuus teki tehtävänsä: Raidat voittoon, Karhut kakkosiksi, Rols kolmosena. Itse näpistimme, eikä sieltä lopulta päädytty kuin sijalle 5.

Sunnuntai valkeni auringolla ja mukavalla 8-9ms lounaistuulella. Aallokkoa oli sen verran, että varhain baanalle suunnanneet saivat väliin harjoitella Hanski-tyylistä lentomeininkiä. Keli laski 1. lähtöön n. 7ms, toiseen 5ms mutta piristyi kolmanteen noin 5-7ms. Järjestäjät sähelsivät ensimmäisen lähdön liikkeelle neljä minuuttia lykyn laskemisesta, mistä johtuen allekirjoittaneet eivät pahemmin siitä voi kirjoitella: Tulimme Porilaisten kanssa boatspeedajosta spinnu päällä kun muut jo painelivat menemään. Ebe ja Raidat painelivat kärjessä, muut hyvää vauhtia perässä. Kira ja Mikko väläyttivät hyvän suorituksen nelosiksi, ja Happoset seiskaksi vaikka trasselia riitti.

Toinen lähtö meni Porilaisittain. Karhut johtivat ylälipulla ja slöörasivat menemään. Takana pakka selvitteli muita sijoituksia. Päätimme vartioida Raitoja, ja Raitojen hyvä laidan valinta viimeiselle lenssille riitti pitämään meidät muun fliitin edellä. Toisesta laidasta Ebe ja Rolsin pojat seuraavina maaliin.

Viimeinen lähtö oli jälleen kerran lipun päästä. Suboptimaalisen suorituksen jälkeen havaisimme olevamme alimpana viiden veneen pakassa paaran leikalla. Samoin kuin lauantain toisessa lähdössä, kanssakilpailijat osoittivat hyviä unenlahjoja ja päästivät meidät ottamaan perät ja jatkamaan ”harkitulla” 500m leikalla. Ihmepelastus tuli tarpeeseen, sillä Raidat olivat ajaneet sekä kovaa että fiksusti yläpuolellamme. Regatta menisi sille kumpi olisi ensin maalissa. Pronssi menisi Rols- Ebe parin paremmalle. Rundasimme ykkösenä, saimme hyvän leediksen 1.slöörillä, mutta hyydyimme pahasti neliön 2. slöörille. Kryssillä hölmöilimme perusteellisesti Raidat edellemme ja ylämerkille tultaessa oli vielä IkonenNurmela ja WesterlundHalonen välissä. Pienen tuurin ja kikkailun tuloksena kolmen kärki rundasi parin veneenmitan sisään. Tässä kohtaa vihdoin löytyi heinäkuun alussa kadonnut lenssikyytimme. Antti trapetsille, vene täyteen plaaniin ja isoa aaltoa apparentilla alas. (Päätettiin siis, että ainakin hävitään virne naamalla) Alamerkillä johdimme 100m vähemmän leikanneisiin Raitoihin. Pronssikamppailu ratkesi vielä dramaattisemmin. Alamerkille tultaessa Rolsilla sisäpaikka, mutta Ebe oli niin pitkällä, että Rolsin piti ajaa aivan lipulle spinnu ylhäällä estääkseen Eben livahduksen. Oikea asenne, mutta tälläkertaa treenitunnit eivät vielä riittäneet ja pikku trasselille tuli kertoimia…

Muita ehdottomasti mainittavia suorituksia olivat JariTeemun tasaisen hyvät (usein loistavat!) ensimmäiset kryssit sekä Acid Brothersien hyvä vauhti kelissä, johon tuskin olisivat lähteneet viime vuonna. Ja Kiitos järjestäjille: Pientä häikkää, mutta pääsääntöisesti oikean pituiset ja mielekkäät radat. Eiköhän 2005 SM-kisa ole hyvissä käsissä ja mainiossa paikassa!

FIN-8320
Sampsa & Antti

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.