Helsinki Ranking, raportti & tulokset

/, Tuloksia/Helsinki Ranking, raportti & tulokset

Helsinki ranking 12-13.6.2004
——————————————————————————–

Voittajien raportti HSK 12-13.6.

Eikö olisikin reilua, että paras vene saisi ykköspalkinnon? Tänä kesänä tätä kunniaa saadaan kuitenkin odotella heinäkuun hesaregattaan. Kuten Vaasassa, myös HSK:lla lautakunta ratkaisi kärkisijan. Tällä kertaa kyse oli siitä, että tuomariston mukaan Ali ja Jukka eivät kiertäneet poijua palailtuaan rosvostartista. Me, kuten ei ilmeisesti muutkaan nähneet ko. kierrosta, mutta maalaisjärjellä on geometrisesti mahdotonta olla kiertämättä poijua tiukasta lipunpään lähdöstä, jos sattuu olemaan toinen vene lipulta ja kärkiveneen startin ajaksi radan puolelle sulkema… Tämä oli todella ikävä tahra muuten esimerkillisesti järjestettyyn kisaan, vaikka olosuhteet olivat vähintään vaativat lautakunnalle.

Mutta iloisempiin aiheisiin, eli purjehdukseen, joka varsinkin sunnuntaina oli ko. lajia parhaimmillaan. Lauantai kuitenkin kului kylmässä vesisateessa, joka liikkui parhaimillaan 5ms ja viimeisen lähdön lopussa 1ms. Päivä oli kaikkea muuta kuin rentouttava: Virtauslangat eivät toimineet, tuuli shiftaili sekä muutteli voimakkuuttaan jatkuvasti ja sadekuurot sekoittuivat tuulialueisiin veden pinnassa. Ensimmäisessä lähdössä vallitsi jatkuva pieni kääntymä vasemmalle, jonka AliJukka, Raidat ja Ebe hyödynsivät lipunpään startista fleetin leikanneita Ikonen/Nurmelaa ja HyySalosta paremmin. Ylämerkille tultiin aika lailla paketissa, mutta spinnumme napiksen jäätyä kiinni leen kulmaan matelimme muiden tulppana antaen kärkikolmikolle 200m etumatkaa. AliJukka ei armoa tuntenut vaan kuittasi lähdön tasaisella ajolla. Sen sijaan Raimo antoi herrasmiehenä tietä katkomalla hengausremminsä, ja Eben kuittasimme pitkän painin jälkeen maalilinjalla, noin puolen veneenmitan erolla.

Toinen lähtö sujui samalla kaavalla. Ikonen starttasi taas paalulta, me perässä, 1. kryssin viimeinen puuska väärin ja Ali vähitellen karkuun. Erinäisten ohitusten ja uudelleen ohitusten jälkeen ikuiset kakkoset taas maalissa kakkosina ja Raidat kolmosina. Kakkoslähtö oli katkeraa kalkkia monelle veneelle: plagä, puuska-alueet, shiftit ja jatkuvat kääntymät tekivät tehtäväänsä ja kärjen takana sijoitukset vaihtuivat taajaan.

Kolmanteen lähtöön sisuunnuimme sen verran, että otimme vankan johdon, parhaimmillaan jo 150m, mutta kevyt keli, silkka uunoilu ja Raitojen uskomaton boatspeed mahdollistivat päivän kolmannen kakkosen. Raidat siis voittoon. Takana taasen sijoitukset vaihtuivat taajaan, ja mm. kisaa johtanut Ali/Jukka löytyi sijalta 8.
Launtain jälkeen kolme kärkivenettä olivat varsin samoilla pisteillä.

Sunnuntaina slöörasimme täydellisessä purjehdussäässä radalle, mutta pohjoistuuli kuoli pois 5min ennen lähtöä. 1,5h auringottoa kuitenkin palkittiin hitaasti voimistuvalla merituulella. 1. lähdössä me nappasimme startin ja pakotimme Alin varastamaan. Ebe nousi keulille meidän vahtiessamme Raitoja ja tasaisesti nousevaa Ali/Jukkaa. Ebe ajoi tarkasti ja heitti kannaltamme aina pahimpaan mahdolliseen kohtaan Alin/Jukan jatkaessa kiriään. Raidat pelasivat itsensä ulos, mutta Jari/Teemu nousi kahteen kertaan loistavasti kakkoseksi. Jännitysnäytelmä tiivistyi tiivistymistään, pahimmillaan eroa oli enää pari veneenmittaa kärkikolmikon sisällä. Onnistuimme sujauttamaan itsemme viimeisen alamerkin ohi ensimmäisenä, kun taas tuuri oli Ali/Jukkaa vastaan ja sekä Ebe että Jari kiilasivat itsensä heidän edelleen viime metreillä.
Tässä vaiheessa meille riitti Alin/Jukan voittaminen jommassa kummassa jäljellä olevista lähdöistä. Pää ei kuitenkaan moista tarjoilua kestänyt, vaan ajoin varaslähdön, josta emme onnistuneet punnertamaan kuin 5. sijan. Ikonen/Nurmela nappasi kauniisti ajetun voiton, Ali/Jukka ohittivat perusteellisesti hölmöilleet Raidat viimeisellä kryssillä.

Viimeiseen lähtöön tuuli oli noussut noin 7ms ja peli selkiintyi aika nopeasti. Ali/Jukka kulkivat todella kovaa, mekin muita kovempaa – oikeastaan vain Ebe pystyi heittämään hieman haastetta kehiin, ja tässä järjestyksessä maaliin. Luulimme Raitojen pitäneen Alin takanaan edellisessä lähdössä ja onnittelimme itseämme regatan voittajina. Rannassa totuus paljastui: Ali/Jukka tasapisteissä ja edelle kolmella voitollaan (1-1-8-4-2-1), (meillä 2,2,2,1,5,2). Lautakunnalla sitten oli eri versio tapahtumista, mikä on valitettavaa. Rankingiä ajatellen saimme nyt hyvityksen Vaasasta, mutta kyllä tämä kärkisijojen arvonta on surkuhupaisaa.

Toinen surkea piirre kisassa oli purjehduksen sotkeminen romuralliin. Arno ei saanut pabiksella väistettyä Happosia ja penetroi oikein kunnolla. Ikävä juttu. Ikonen/Nurmela puolestaan kellui sunnuntaina sisään Alin vasemmasta kyljestä 2. lähdön jälkeen. Vielä typerämpi aikaansaannos. Rädyn venekunnalta hajosi köli. Tuulta kaikkien näiden niittien aikana max 4ms… Onneksi on venevakuutus, eiköhän veneet saada pian kasaan ja takaisin vesille. Toivottavasti miehistöt eivät vaan jää itkemään / häpeilemään kotinurkkiin. Rohkeasti takaisin vesille ja katseet hesaregattaan!

HyySalonen
FIN-8320

Sij. Tiimi
1
2
3
4
5
6
Pts
1 Hyysalo / Salonen
2
2
2
1
(4)
2
9
2 Saarela / Lindfors
1
1
8
(OCS)
2
1
13
3 Raita / Raita
4
3
1
(8)
3
5
16
4 Ebeling / Hemisch
3
4
9
2
(OCS)
3
21
5 Ikonen / Nurmela
8
(9)
5
4
1
6
24
6 Mäkelä / Vastamäki
(11)
6
4
3
5
8
26
7 Westerlund / Halonen
5
(11)
6
7
7
4
29
8 Broo / Gestranius
6
(10)
7
5
6
9
33
9 Juuri / Laurila
7
7
11
9
8
(DNF)
42
10 Valli / Jaakonsaari
13
8
10
6
(OCS)
7
44
11 Räty / Andersson
10
5
3
(DNS)
DNS
DNS
48
12 Peltoniemi / Piiroinen
(DNF)
12
12
10
9
10
53
13 Parviainen / Parviainen
9
(DNF)
DNC
DNS
DNS
DNS
69
14 Happonen / Happonen
12
(DNF)
DNC
DNS
DNS
DNS
72

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.