Hauskaa Hangossa

//Hauskaa Hangossa

HANGON REGATTA 6-7.7.2002
——————————————————————————–
Five-kauteen, kuten muidenkin luokkien purjehduskesään, on perinteisesti kuulunut Hangon regatta. Tänä vuonna Helsingin regatan läheisyys pakotti Hangon kisalta ranking -arvon pois, mutta silti kisaan ilmoittautui 11 venettä. Valitettavasti herra Merikalliolle tuli äkillinen este, joten radalle selvisi 10 venettä. Helsingin 19- veneen jälkeen tämä tuntui jo huvittavasti pieneltä määrältä. ”Vähyyden” kuitenkin korvasi viikonlopun loistava kisailu ja tietenkin kostea regattaelämä.

Perjantain hämärtyessä kisapaikan boatparkissa viklat ja laserit saivat kyytiä 505 veneiden tieltä. Pikainen uudelleenjärjestely ja five-kunniakuja oli valmis. Turkulaiset saapuivat illan viimeisinä huomaten muiden olevan jo ”iloisesti” paikalla. Kaikki olivat innoissaan sääennustuksen lauantaille lupaamasta reippaasta tuulesta. Simmut kiinni ja nukkumaan, osa hotelliin, osa Saabiin ja osa Volkkarin peräkonttiin.

Lauantai valkenikin upeana auringon paistaessa ja sääennustuksen lupaamassa tuulessa. OttoMatti ja Happosen veljekset saapuivat vasta aamulla, josta jälkimmäiset saivatkin kärsiä myöhästymällä hieman ensimmäisestä lähdöstä. Radalla oli vitosten lisäksi nepat, laserit, e-jollat ja viklat. Veneiden ja luokkien suuresta määrästä huolimatta lähdöt onnistuivat ilman suuria ongelmia.

Matti Pentti ja Otto Toivanen ottivat heti tahtipuikon käteen uusilla North Sails purjeillaan vieden kirjavaa joukkoa läpi koko viikonlopun. Seuraavista sijoista oli kova taistelu sijoitusten mennessä rajusti ristiin. Parviaiset (FIN 8582) yllättivät vauhdillaan ja ajoivat huonon lähdön jälkeen kakkosiksi voitettuaan tiukan taistelun Raita / Jore (FIN 8320) venekuntaa vastaan, jotka lopulta neljänsiä. Maisniemi / Tähtinen (FIN 8180) ovat löytäneet venevauhdin ja lähdöstä loistava kolmas sija. Toinen lähtö päästiin ajamaan tovin odottelun jälkeen vierestä lähtevän Transfennican sotkiessa kilpailun kulkua. Parin sadan metrin mittainen alus porhalsi keskeltä kisarataa aiheuttaen ainakin toisena oleville Parviaisille uimamaisterin veroisia ongelmia. Voiton vei OttoMatti ylivoimaisella marginaalilla. Kakkoseksi selvisi Vaasan Martonen / Nylund ja kolmoseksi Ikonen / Nurmela. Heti perässä Maisniemi / Tähtinen (FIN 8180) ja Turkulaiset Broo / Westerlund (FIN 7699). Päivän kilpailut olivat ehkä parasta five- purjehdusta koko kesänä. Keli oli mitä loistavin tuulen puhaltaessa tasaisesti 7-9ms.

Regattaelämä oli vienyt monet heikot sielut mukanaan, jonka seurauksena veneparkki oli sunnuntaina täynnä kalpeita kasvoja. Se ei ole perinteisesti ollut mikään este kilpailemiselle, eikä vähäinen tuuli vaatinut maksimaalisia fyysisiä suorituksia. Kevyt keli korosti onnistuneen lähdön ja ensimmäisen kryssin merkitystä. Radan oikealla puolella puhaltanut huomattavasti pirteämpi tuuli teki kisasta lähestulkoon letkajenkassa ajamista. Nouseminen klungan takaa oli yllättävän vaikeaa. Toisessa lähdössä tuuli jakautui jo hieman tasaisemmin kisa-alueelle tehden siitä taktisemman. Ikonen/Nurmela paikkailivat edellisen päivän tuloksia ajamalla molemmissa lähdöissä kakkosiksi Pentti/Toivasen jälkeen. Niemitalo / Jurvela löysivät kevyen kelin trimmin taituroiden itsensä kolmanneksi päivän ensimmäisessä lähdössä. Edellisen päivän peräsinvauriosta toipuneet Raita / Jore kirivät toisessa lähdössä kolmannelle sijalle.

Regatta oli jälleen kerran loistava kokemus. Liitto järjesti ranking -arvon sijasta erikoispalkinnoksi 505 – brodeerauksella varustetut paidat neljälle ensimmäiselle. Lisäksi paita lahjoitettiin Kira Masiniemelle nopeasta nais-kipparuudesta ja tunnollisesta liiton tilien hoidosta. Näistä loistavista tunnelmista on hyvä ammentaa voimia kuukauden mittaisella kilpailutauolla ennen luokkamestaruuskilpailua. Niistä odotetaan suurimpia karkeloita vuosiin. Kaikki mukaan!

Lauri Parviainen
FIN 8582

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.