Kisaraportti

//Kisaraportti

Tampereen Regatta

Kanuunan paukahdus säikäytti 505, Vikla ja 2.4m purjehtijat kipparikokoukseen Tampere Regatassa 11.6.2022. Paikalla oli vakiomiehityksellä Mustikka ja Pinkkiviiva, deja ju miehistö Tumppi ja Timo Au Pairilla ja uudet kokelaat Inka ja Antti sekä Clarence ja Juha. Tuuli oli järviolosuhteisiin nähden tasaista 5m/s ja puuskat 7m/s. Aurinko paistoi koko viikonlopun yhden saderintaman säestyksellä lauantaina. Viisi kolmenkierroksen starttia lauantaina ja sunnuntaina toimivat hyvänä pohjana hioa manöövereitä ja roolitusta veneissä. Tämä näkyi selkeästi lähtölinjalla. Lauantaina oli kokemuksella tilaa ottaa hyvä startti, ja ajaa vauhdilla puuska-alueisiin. Sunnuntaina otettiinkin sitten varaslähtöjä ja takaisin kutsuja.

Lauantaina neljännessä lähdöllä sadealue pyyhkäisi rata-alueen yli keventäen tuulta viidenteen lähtöön. Au Pairilla ja Pinkkiviivalla tankkikelin trimmi oli kohdallaan, ja pääsivät muilla karkuun heti lähdön jälkeen. Tuulen noustessa Mustikka ja Clarence onnistuivat tavoittamaan Pinkkiviivan ja nähtiin tiukka myötätuulimaaliintulo, jossa kolme venettä olivat nipussa 50 m ennen maalia. Pinkkiviiva vei pisimmän korren, Mustikka kolmas ja Clarence neljäs. Lauantain jälkeen kokonaistilanne oli Mustikka, Au Pair, Pinkkiviiva ja Clarence samoissa pisteissä ja Inka. Lauantai oli todella hieno 505päivä vesillä. Tähän yhtyi uuden venekunnan Anttikin toteamalla, että miksi en ole aloittanut 505 purjehdusta aikaisemmin.

Antin ja Timon poistuessa lauantaina Tampereelta, Inka otti komennon Au Pairissa sunnuntaina. Inka näytti nopeasti Pinkkiviivalle ja Clarencelle, että kakkossijan on hänen parantamalla lähtösijoituksiaan lähtö lähdöltä. Pinkkiviivalla kakkossija kävi varmasti mielessä voitettuaan sunnuntain toisen startin.

Mustikan strategia vauhdilla tuulialueisiin, vaikka periä ottamalla toimi hyvin koko viikonlopun – muiden ajaessa ylemmäksi vähän hitaammin. Au Pair oli toinen ja Pinkkiviiva kolmas.

Järjestäjät pitivät lähdöt kellon tarkasti 20 min, jota oli hyvä käyttää apuna, jos ei ollut varma monesko kierros oli menossa. Oli myös hieno kuulla kanuunan pauketta maaliin saapuessa.

Tatu & Ville

Ohessa luokkaan ihan uutena tulleen parivaljakon näkökulmasta raporttia ja tunnelmia Tampereen kisoista:

Meillä tie Tampereelle alkoi siitä, kun viime syksynä erilaisten pohdintojen jälkeen tarrasimme kiinni tilaisuuteen ostaa myyntiin tullut käytetty ja purjehdusvalmis five. Tässä ostajakaksikossa kumpikin on aloittanut purjehduksen aikuisena köliveneillä, eikä kumpikaan ole purjehtinut jollalla. Tästä huolimatta ja oikeastaan tästä syystä meitä kutkutti ajatus haasteesta ja mahdollisuudesta kehittää purjehdustaitoja. Olimme myös kuulleet, että luokassa on mm. aktiivisia harrastajia ja meidän siihenastisen purjehdusten näkökulmasta monia uusia ulottuvuuksia, kuten säännöllisiä kisareissuja tarjolla halutessa.  Niinpä marraskuussa tehtiin venekaupat.

Tampereen kisoihin lähdettiin suurella innolla ja jännityksellä. Kisat olivat meidän ensimmäiset kisat fivellä, ja ehkä kolmas kerta fivellä vesillä. Vaikka aiemmat vesikerrat Helsingin edustalla oli tehty varsin leppoisissa olosuhteissa, olimme kyllä silti jo vähän ihmetelleet, että eikö tätä venettä kaadetakaan niin helposti. No. Hyvin pian kisojen alettua sitä kaatumispuolta sitten jo otettiinkin meidän veneessä haltuun. Ensimmäisenä kisapäivänä lauantaina oli voimakkuudeltaan ja suunnaltaan todella vaihtelevia tuulia – kuulemma Tampereen olosuhteiksi tasaiset, mutta meille kahdelle melkein liialliset. Uintireissujen lisäksi olimme muita veneitä ainakin kierroksen jäljessä, emmekä ajaneet yhtäkään lähtöä loppuun. Eli alkoi kuulostaa ihan siltä, mitä olimme etukäteen odottaneetkin. Useampia kylpypulahduksia otettuamme päätimme lähteä rantaan, ennen kuin voimat loppuisivat kokonaan. Mutta rannassa hymystä ei tullut loppua. Meille jäi kokonaisuutena todella hyvä fiilis päivästä. Onnistumisia haettiin sillä kertaa mm. siitä, että vene saatiin nopeasti takaisin vedestä pystyyn. Olimme myös todella otettuja siitä, miten hyvin meidät otettiin uutena vastaan. Apua ja vinkkejä jaettiin runsaasti, tunnelma oli leppoisa ja puitteet kisoille kaikkine järjestelyineen upeat. Jossain välissä kisoja ehdimme sentään vähän vilkuilla, miltä muiden fivejen purjehdus näytti. Se oli niin hienon näköistä, että tuli mieletön hinku jatkaa omalta osaltamme harjoituksia. Viikonlopun aikana muiltakin kisoja seuranneilta tuli yleisesti kommentteja siitä, että veneiden menoa oli hienoa seurata.

Lauantain kisapäivän päätteeksi oli kaksikon toiselle osapuolelle osunut samalle päivälle tärkeä juhlatilaisuus Helsingissä. Niinpä meidän vene pakattiin sillä erää heti lauantain kisapäivän päätteksi kärryyn ja toinen kaksikosta lähti ajelemaan takaisin Helsinkiin. Toinen taas jäi Tampereelle ja vietti mukavan illan kisailijoiden seurassa. 

Sunnuntaita varten oli sovittu, että Tampereelle jäänyt tulokas hyppää sunnuntaiksi konkariveneeseen hakemaan oppia.  Aurinkoisena sunnuntaiaamuna konkariveneen edustaja ilmestyikin kuivapukuvarustukset mukanaan rantaan.

Sunnuntaille oli ennustettu isoja eroja perustuulen ja puuskien välille, ja reippaita puuskia.  Lopulta sunnuntain keliennuste ei kuitenkaan onneksi sellaisenaan toteutunut, vaan keli oli rauhallisempi ja  (jälleen Tampereen keliksi) kohtuullisen tasainen. Vesille lähdettyämme saimme veneessä lopulta tietynlaisella järjestelyllä menoa sen verran rauhoitettua, että osallistuimme kaikkiin viiteen lähtöön. Yhtäkään kertaa ei uitu. Lisäksi onnistuimme lopulta jopa säilyttämään konkariveneen lauantaina pohjustaman mitalisijan. Kaiken kaikkiaan siis hyvin monipuolinen ja opettavainen viikonloppu!

Tämä parivaljakko kiittää ja kumartaa Tampereen kisajärjestelyistä ja seurasta! Olemme todella iloisia, kun päätimme lähteä tähän mukaan. Vesillä nähdään!

Inka & Antti

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.