Luokkamestaruuden taisto

//Luokkamestaruuden taisto

Tänä vuonna luokkamestaruudet ratkottiin Turussa Airiston regatan yhteydessä. Loistava regatta tarjosi taas hyvät puitteet kilpailuille. Kelikin hemmotteli ainakin lauantaina tasaisen tuulen puhaltaessa 8-9m/s. Sunnuntaina tuuli puolestaan tyyntyi kevyeksi keliksi.

Jukan ja Antin jäädessä kisoista pois, arvioimme mestaruustaiston olevan lähinnä meidän sekä Kaitsun ja Johanin välillä. Lauantain napakka keli purjehdittiin lyhyellä 25min radalla, joten teimme master planin että isompia virheitä pitää välttää jotta ei jäädä liian kauas kärjestä. Kuten kaikki suunnitelmat, nämäkin unohtuivat kuitenkin lähdön hetkellä. Startissa osuimme ensin lippuun ja pyörimme, tämän jälkeen avotuulella käänsimme maston pohjaa kohti, joten kärki karkasi kauas horisonttiin. Onneksi startin aikana muillekin tuli erinäköisiä ongelmia, ja saimme jahdattua itsemme maalissa 2 sijalle. Päivän kahteen seuraavaan starttiin saimme sitten rauhoitettua menoa ja onnistuimme taistelemaan itsellemme lähtövoitot molemmissa lähdöissä.

Venevauhti tuntui meillä hyvältä, trimmasimme veneen kevyemmän tuulen mukaan ja yritimme selviytyä kovemmissa puuskissa, toki paino oli puolellamme. Maston reikki oli 782-779, fokka 50cm ulkona ja vanttipainetta kipparin mukaan ”sopivasti” aaltoon nähden. Tuulialueiden mukaan venettä oli kuitenkin trimmattava koko ajan, nopeat muutokset säädimme sivuvanttipaineella ja kikillä. Aallon suunnasta johtuen babordin halssilla selkeästi takaliikki enemmän kiinni. Fokan skuuttaus kireä, alaosa flatiksi ja skuuttipisteen korkeutta ylös. Strutti niin että alamasto pysyi suorana ja masto taipui vasta noin 1,5m puomista ylöspäin.

Kaitsu/Johanin ajettua ensimmäiseltä päivältä sarja 1,2,2, ratkesi voitto sunnuntain ainoassa lähdössä. Toinen päivä olikin sitten plägäkeliä joka ei meidän vahvuus ole ollut. Merimarsujen ”pitkä liuku” on kuitenkin aina välillä toiminut ja niin toimi Turussakin. Saimme tosin startin jälkeen ajettua yhden hyvän nostavan puuskan, jolla pääsimme pääfleetistä irti yhdessä Held/Nurmela venekunnan kanssa. Onnistuimme ohittamaan heidät ylämerkin jälkeen ja tämän jälkeen yritimme pitää hiipuvassa ja shiftailemassa kelissä muun fleetin takana siinä onneksi onnistuen.

Startin jälkeen keli tyyntyi, sade läheni ja matkalla rantaan vettä tuli sen verran, ettei kenellekään jäänyt epäselväksi miltä tuntuu kun Turkuäiti itkee. Trimmit meillä oli sunnuntaina rake 785, strutti neutraali, fokka 48cm ulkona ja vanttipainetta kipparin mukaan ”sopivasti”. Puuskaan vantteja hivenen löysäten ja täydelliseen lullaan niin paljon vanttipainetta, että kaikki storan langat lensivät.

Erityisen hienoa regatassa oli nähdä uuden turkulaismiehiston Mikko/Kalle suorituksia, ekana päivänä saivat jo suoritettua 505-uimamerkin ja tokana päivänä olivat jo paremmin startissa mukana!

Jari Hamström FIN9069

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.