Naantalin aurinkoa etsimässä

//Naantalin aurinkoa etsimässä

Tervetuloa aurinkoiseen Naantaliin! Isossa kyltissä, lupaus, mustaa valkoisella. FMI:n sadetutkan varoittamana aamu oli kuitenkin aloitettu jo aikaisin teippaamalla struttisuojus m/Jaffa vielä kuivaan mastoon. Nähtyään tämän viikonlopun salaisen aseemme Antti antoi sille eliniänennusteeksi 1 venda. Tästä järkkymättä siirryimme rikattuamme Väskin aukolle taisteluasemiin tihkusateen saattelemina.

Pieni matalan osakeskus Itämereltä oli ilmeisesti muuttanut reittiänsä ja antoi luvatun etelän sijasta tuulta koillissektorista, 3-6 m/s päivän mittaan. Yksi saderintamapuuska, ei konvektiota, rauhallisia kitkapuuska-alueita reunaviuhkoineen, rajakerrososkillaatioita. Starteissa haimme keskilinjaa tai lipun päätä linjabiaksen takia ja saimme yleensä parissa minuutissa avattua tien oikealle hyvällä kululla. Eka kryssi hakien puuska-alueiden nostavia reunoja. Lenssit pysyen seuraavan puuskan ja merkin välissä. Seuraavat kryssit puoliksi kontrolloiden susilaumaa ja puoliksi puuska-alueita hakien. 505:t ajoivat 4,5 kierrosta ja litit yhden vähemmän. Yritimme laskea kierroksia siinä onnistumatta, päässä vain pyöri. Onneksi maalivene tuli ylämerkistä oikealla joten akustisesti päättelimme vieläkö nostetaan spinnu vai joko kaivetaan eväät. Päivän neljännessä startissa itään kääntyneeseen tuuleen asetettu linja oli erittäin vino joten hain toisen kerran tällä kaudella lipun pään paalupaikkaa. Hyvä possa, skuuttaus sisään T-7, mutta vene lähtee alas eikä eteen, Tumppi/Hampin jyrätessä keulille. Jiippasimme paaralle hyvässä seurassa, myös lipunpään mestarien Kaitsu/Johanin voltatessa. Vino rata pelasi kärkiveneen käteen, mutta kolmannella kryssillä Tumppi/Hamppi hyytyivät edessä tuulireikään, yrittivät kahdella vendalla meitä pitoon, mutta mursimme leestä läpi keulille. Sampsa/Lauri hakivat vasemmalta leiskan takaa uuden tuuli-alueen. Tovin fundeerattuamme lähdimme hakemaan heitä. Olivat nousseet jo tasoihin, styyran edun ollessa vielä meillä. Leebow ei houkutellut vauhtieron takia, joten kertoimia vastaan krossasimme, vendasimme ja lähestyimme zonea paaralla. Saimme tehtyä leebown, mutta se ei ollut lähelläkään 18.4 laillista. Pyörimme, mutta liti ja Tumppi/Hamppi painoivat  meidät kiinni myös levittäjään. Pyörimme taas, spinnun noustessa samalla jo vetoon, aika hienoa! Mutta yrittäessämme takertua niukkaan johtoomme olimme pudonneet kolmanneksi Hemppa/Joonaksen vaaniessa peräpeilissä.  Viimeisellä kryssillä Sampsa/Lauri paimensivat meidät paaran leikalle, turkulaisten hakiessa oikean nurkan. Spurtissa maaliin Kaitsu/Johan ohittivat meidät veneenmitalla, Hemppa/Joonaksen pysyessä juuri takana. Päivän saldo 1-1-1-4.

Sunnuntai koittaa Naantalin auringon vihdoin kuivatessa veneitä ja märkäpukuja. Tuuli kaakossa 3-6 m/s, ennusteen mukaan kääntyy oikealle. Kylmä ilma ja aurinko aiheuttavat konvektiota kumpupilvineen ja epästabiilius tuntuu heti: Matkalla radalle parkkeeraamme 5 minuutiksi 100 metrin kokoisen saaren leen täydelliseen tyhjiöön. Oskillaatioita ja puuska-alueita, mutta ehkä konvektioperäisyyden takia niiden reunat eivät nosta yhtä selvästi kuin lauantaina. Selvä lipun pään bias, ja kauden kolmannella yrityksellä lähtö lipun paalulta vihdoin onnistuu, Tumppi/Hampin ahdistellessa perästä ja Sampsa/Laurin alta. Vasen reuna tarjoilee meille myös painetta ja nostoa, ja seuraavat 4 kierrosta pääsemme nauttimaan rennosta purjehduksesta keulilla, etsien tuuli-alueita ja kontrolloiden fleettiä. Maalissa laskemme pisteet ja onnittelemme Antin kanssa toisiamme regattavoitosta. Sampanjapurjehdus kimmeltävällä Väskin aukolla houkuttaa kuitenkin rantaa enemmän joten lähdemme mukaan viimeiseen purjehdukseen, harjoitusaiheena hyvä lähtö. Jäämme 7 veneen startissa kolmanteen riviin ja jiipillä alamme etsiä raikasta tuulta, noin 50 m takamatkalta. Ajaudumme vasempaan laitaan, joka tarjoilee hyvää painetta ja nostoa. Fellaamme niukasti meidät lähtölinjalle pysäyttäneiden Tumppi/Hampin takaa, mutta ennen ylämerkkiä jätämme käyttämättä kaistan nousta parin veneen ohi. Rundaamme kuitenkin ryhmän tuntumassa. Pöyry/Pietilä jyräävät yli luffauksestamme huolimatta, joten pakenemme jiipillä vasemmalle. Ajaudumme tuuliraitaan ja huomaamme keulan osoittavan alamerkille, muiden veneiden liikkuessa vähitellen takasektoriin. Alamerkille porukkaa kompressoituu, meidän, Kaitsu/Johanin ja Tumppi/Hampin ottaessa lähikontaktia. Takaa-ajajien pyöriessä saamme mukavan kaulan. Toisella alamerkillä oikealta tulee uusi tuuli, ja pääsemme vendaamaan lähes leikalle. Sampsa/Lauri ajavat päättäväisesti jopa poispäin merkiltä ja pääsevätkin toisena kiinni uuteen tuuleen. Nyt vino rata pästää gastit vihdoin spinnullakin trapetsille ja saamme lopulta varvattua kärkilitinkin ennen maalia. Sunnuntain saldo 1-1.

NPS:n järjestäjät tekivät taas hienoa työtä shiftailevassa tuulessa, siirtäen merkkejä niin lähtöjen aikana kuin niiden välilläkin ja ampuen uutta starttia liikkeelle viivytyksettä. Lauantain illallinen Naantalin rantapromenadilla ja sunnuntai-iltapäivän sauna aurinkoisella ranta-kalliolla NPS:n satamassa tuovat tapahtumaan oman tunnelmansa.

Vaikutti siltä että 8768:n höidi ja kyyti 3-6 m/s tasaisessa vedessä oli hitusen parempi. Tämä oli yllättävää kun vastassa oli valtaosa parin viime kauden ranking- ja SM -kärjestä. La Rochellessa on odotettavissa paitsi kylmää kyytiä niin myös paljon 6-10 m/s merituulta, mihin pitäisi myös löytää hyvä trimmipaketti. Naantalissa ajoimme:
– PB std iso ja PB monster max spinnu
– PB flat fokka
– 785 reikki (Jessin asteikko)
– vantit 1:36 max tiukka
– saalinkikulma n 17 cm
– ”mustat” rustit, vastaa suunnilleen ronttu/Jess normaalirusteja
– levanki ylhäällä, isoskuutti hyvin tiukka
– fokka 49 cm (?) keskilinjalta, hyvin tiukka skuuttaus mutta liikki hieman avoin
– etuliikit melko tiukat (iso jo pari kautta ajettu)
– Jess köli, jiippaa, lensseille nostimme usein n 35 astetta
– Milanes syvä peräsin
– miehistöpaino n 159 kg
– struttia säädin puuska-alueiden mukaan

Jukka Nieminen
Antti Salonen
FIN-8768

[table “44” not found /]

 

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.