Porin raportti

//Porin raportti

Heikkotuulinen Porin R-5 !

Porin kaupungin 450-vuotisjuhlaregatta keräsi 9 venekuntaa ajamaan ranking pisteistä Kallon vesille. Venemäärä oli kohtalainen, ottaen huomioon, että 6 venettä on jo matkalla Palermoon MM-kisoihin. Siitä huolimatta aktiivisuutta kaivataan lisää. Tampereen fleetistä paikalla oli yksi vene ja samoin vain yksi Turusta.
Lauantai-aamu oli kuin olikin täysin tyyni, ja veneet pääsivät aamun viimeisillä henkäyksillä rata-alueelle. Edellisen päivän kova tuuli oli jättänyt reilunkokoisen vanhan aallon ja kun viimeinenkin henkäys katosi, tuulta odoteltiin parikin tuntia vesillä. Orastavien merisairaiden purjehtijoiden kannalta kilpailulautakunta teki ainoan oikean ratkaisun, veneet hinattiin slipille rantaan odottamaan tuulta. No tuulta ei tullut, joten päivä ammuttiin poikki ajamatta ainoatakaan starttia. BSF oli järjestellyt hienosti mm. useamman saunan purjehtijoiden käyttöön, ja rannassa oli muutenkin oikeaa regattahenkeä, kun grillistä ja telttaravintolasta sai tarvittavat eväät illan vauhtiseminaariin.

Sunnuntaina aamu näytti hivenen lupaavammalta. Heikko pohjoisenpuoleinen tuuli vei veneet rata-alueelle ja kilpailu ammuttiinkin käyntiin ajallaan. Yllättävän kova virta aiheutti lähtölinjalla yllätyksen monelle venekunnalle, ja miltei koko fleetti olikin paukun tullessa kaukana linjasta. FIN 8746 Rami ja Juha, ottivat ensimmäisen kryssin tarkimmin ja he johtivatkin lähtöä aina lenssille asti, kunnes tuuli lopahti ja lähtö jouduttiin keskeyttämään. Porissa ajettiin hivenen harvemmin tarjolla olevaa ” kolmio, nakki, kolmio ” rataa, joten lenssi oli jo startin puolessa välissä. Onneksi aurinkoinen päivä kuitenkin nosti merituulta, rataa käännettiin ja uusi startti saatiin käyntiin melko nopeasti.

Lipunpäästä lähteneet veneet pääsivät matkaan vähän paremmin ja vasemmasta laidasta ensimmäisenä vendannut Rami & Juha otti jälleen johtoaseman ensimmäisellä ylämerkillä. Perässä olivat allekirjoittaneet FIN 8632 Jari & Tuomas ja FIN 8561 Tomi & Miika. Ensimmäistä slööriä ajettiin nätissä jonossa aina jiippi prikalle asti. Rami & Juha oli mukana vanhalla veneellään ja jiipin valuessa pitkäksi, Jari & Tuomas pääsi kuittaamaan sisäpuolelta ohi. On vaikea sanoa mitä taempana fleetissä tapahtui, koska välimatkat olivat todella pienet ja kaikki keskittyminen meni omaan toimintaan. Toisella kryssillä Rami & Juha kuittasi meidät taas hirviö nousuillaan ja kiersivät ylämerkin jälleen ensimmäisenä. Tätä kissa-hiiri-leikkiä jatkuikin koko startin ajan, Rami & Juha oli aina ykkösenä ylämerkillä ja Jari & Tuomas ykkösenä alamerkillä. Liekö toisella ollut avotuulen trimmit ja toisella kryssitrimmit… Viimeisestä alamerkin kierrosta muodostui kuitenkin mielenkiintoinen, kun merkinkierrossa oli mukana Lightning ja pari Laseria. Jari & Tuomas pääsi tuurilla livahtamaan merkille ennen muita veneitä ja pääsi rauhassa kryssimään ensimmäisenä maaliviivan yli. Rami & Juha jäi pahasti muiden veneiden säppiin ja he tipahtivat merkinkierrossa sijalle 5. Tomi & Miika pääsivät kuittaamaan 2. sijalle ja Kira & Matti oli lähdön 3.

Toinen lähtö oli pitkälti ensimmäisen uusinta. Lähtölinjan vasen pää oli selvästi parempi ja Jari & Tuomas lähti toiveikkaana aivan vasempaan laitaan. Välillä näyttikin siltä että ylämerkillä käännetään ykkösenä, mutta koska purjehduksessa mikään ei ole varmaa niin näinhan nuokin toiveet lytättiin tamperelaisten toimesta. Radan oikeaan laitaan pakotetut veljekset olivat jyränneet jälleen uskomattomalla kryssivauhdilla eikä muilla ollut mahdollisuuksia heihin. He saivat sen verran etumatkaa että Jari & Tuomas ei uskaltanut lähetä haastamaan kärkipaikkaa, vaan päättivät yrittää pitää hurjistuneet porilaiset Tomin ja Miikan sekä turun lahjat Henrin ja Aten takanaan. Jonossa ajeltiinkin aina viimeiselle jiippimerkille asti, jossa Jari & Tuomas yritti viimeisen kerran päästä Ramista & Juhasta ohi. Ei toiminut tälläkään kertaa, mutta kerrankin saatiin pidettyä sijamme emmekä kompastuneet näppäryyteemme. Rami & Juha siis maalissa 1., toisena Jari & Tuomas ja kolmantena Henri & Atte.

Päivän kolmas lähtö olikin mielenkiintoinen. Linja kääntyi entisestään siten, että Rami & Juha onnistui joka purjehtijan unelmasta, paarpurin lähdöstä lipulta. Muut kömpivät mukaan lähtöön sitten vähän myöhemmin. Ylämerkille tultaessa järjestys oli kuitenkin jo muuttunut ja Ari & Tapani oli selvässä johdossa uskomattoman kryssivauhtinsa ansiosta. Muut veneet olivatkin tiukemmassa nipussa, Jari & Tuomas kakkosena. Lenssille tultaessa Ari & Tapani johti edelleen, mutta Jari & Tuomaksen leikkaus avotuulella toi pojat sen verran lähemmäs kärkivenettä että saivat styyrpuurin edun ja saivat sen verran sotkettua kärkiveneen manööveriä että pääsivät ensimmäisenä kiertämään alamerkin. Tässä järjestyksessä purjehdittiinkin sitten maaliin, Jari & Tuomas 1., Ari & Tapani hienosti 2. ja Henri & Atte 3.

Lopputulokset:
1. Jari Hamström, Tuomas Laurila 4 pst
2. Henri Räty, Atte Piiroinen 10 pst
3. Tomi Laiho, Miika Perden 11 pst

Kilpailun kivasatoa voi käydä katsomassa osoitteessa:
http://messo.kuvat.fi/kuvat/Purjehdus/Pori%20Open%202008%2C%20Porin%20450-vuotisjuhlaregatta/
Jari & Tuomas
FIN-8632

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.