Uuden vuoden tervehdys

//Uuden vuoden tervehdys

Arvoisa fiveväki!

Vuosi tuo tullessaan harvinaisen paljon touhua:

Uusia veneitä on rantautunut Suomeen ennätysmäärä. Joukossa on jopa maailman huippuveneitä (Euroopanmestarivene, Maailmanmestarivene…). Kalusto on noussut aivan uudelle tasolle. On jännittävää nähdä miten tämä näkyy tulosluetteloissa. Oma käsitykseni on edelleen se, että 200 tuntia vesillä nostaa sijoitusta enemmän kuin 10000 euroa veneeseen. Mutta katsotaan!

Uusia purjehtijoita on tullut luokkaan. Osa aloittaa perinteisesti edullisemmalla kalustolla, osa on panostanut isommin uudempaan veneeseen. Tervetuloa kaikki mukaan tasa-arvoisesti! Muistakaa kysellä ”vanhemmilta”. Fiveluokassa ei perinteisesti ole salaisuuksia, eikä yksikään kysymys ole tyhmä. Fivessä on hirveästi säätöjä. Kokeilkaa silti rohkeasti, eri veneet ovat hiukan eri tavoin trimmattavia ja varsinkin purjeissa on eroja. Ja toistan: mikään ei voita vesitunteja.

Luvassa on mielenkiintoiset coachaukset kesän kuluessa. Luvassa on mestaruustason miehiä maailmalta antamaan meille lähes hands-on treeniä. Tähän tilaisuuteen kannattaa jokaisen ehdottomasti tarttua. Yksityiskohtaiset aikataulut myöhemmin näillä sivuilla.
SM-kisoihin odotan yli 25 venettä linjalle. Ranking-kisoissa odotusarvo on joka kisaan vähintään 15 venettä. Se takaa jo tiukan väännön.

Suomen vahva kasvu on näkynyt kansainvälisilläkin foorumeilla. Esteenä luokan kasvulle on nyt uusien veneiden puute: osa valmistajista on lopettanut ja hinnat ovat nousseet. Tämä aiheuttaa käytettyjen veneiden pulaa ja hinnannousua. Vihjeeksi veneenhankkijoille: kaupat pitää tehdä nyt. Muutoin voi tulla kuiva kausi.

SM-kisat pidetään Hangossa elokuussa. Siellä on totuttuun tapaan luvassa tuulta ja aurinkoa ja isoja aaltoja – siis fivekeliä!

MM-kisoihin on ilmoittautunut jo peräti kahdeksan venekuntaa. Se on raju määrä, kun viime vuosina ollaan tyypillisesti oltu mukana 0-3 veneen voimin. Kisat pidetään Palermossa, Sisiliassa lokakuussa. Jos vielä ilmoittautuu uusia kiinnostuneita, otamme toisenkin kontin. Mukaan mahtuu kyllä!

Seuraavat MM-kisat pidetään San Fransiscossa heinäkuussa 2009, joten niihin lähteminen on meille hankala juttu. Palermon jälkeen tähtäin nostetaan Tanskan kisoihin 2010. Valmistautuminen pitää aloittaa nyt, jos meinaa yhtään pärjätä. Team Panther ainakin lähtee…
Uuden vuoden terveisin

Raimo Raita
puheenjohtaja
Suomen 505-liitto ry

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.