Tampester ranking kauden finaali 14-15.9.2007

//Tampester ranking kauden finaali 14-15.9.2007

Tampesterin syyskisa on tarjonnut jo kolmena vuonna erinomaiset purjehdusolosuhteet. Tälläkin kertaa N:n kisaorganisaatio selviytyi mainiosti Nässyn syvistä vesistä ja suurista tuulenkääntymistä heti alkukankeuden jälkeen ja mikä mukavinta, 13 fiveä oli saapunut tästä nautiskelemaan.

Lauantailla oli pääsääntöisesti 4-5ms tuulta etelän ja lännen väliltä, heikoimpien lullien ollessa noin 3ms ja parhaiden kisaan osuneiden puuskien noin 6ms. Ensimmäinen lähtö meni radan puolesta plörinäksi kun tuuli shiftasi ennen starttia 40 astetta oikealle ja sen jälkeen kolme luokkaa jaksottui baanalle tasaiseksi letkaksi niin, että järjestäjät eivät voineet irroittaa omistamiaan poijuja paikoiltaan. Speedway ajoon parhaan startin otti JariTeemu (MäkeläVastamäki), perässään allekirjoittaneet ja TumppiHamppi (Hamström & Laurila). Alempaa linjaa lähteneille elo oli kurjaa. Allekirjoittaneet onnistuivat piinailemaan itsensä yhdellä legillä merkille, yhden vendan tehneet JariTeemu ja perässä tullut TumpsisHampsis takanaan. Näiden perässä pääjoukosta alkoi irrota RapeJuha (Raita& Nurmela), joka viisaasti jatkoi alamerkiltä enemmän oikealle ja kääntyvässä tuulessa sai kuitatuksi ainoana suoraan prikalta kääntäneen Tumpelo& Hampelon. Jäljempänä oli enemmän dramatiikkaa, muun muassa JokkeIiron (Valli & Jaakonsaari) kaunis spinnurykäisy ohi uutukaista purjettaan ihalleesta Rainbowsta (Kienänen & Kauppinen).

Toinen lähtö oli jo purjehdusta parhaimmillaan. Lipunpään lähdön jälkeen näytti siltä, että vasuri vetää nostavassa puuskassa merkille asti, mutta 200m ennen ylälippua tuuli siellä alkoi hyytyä ja oikealla olleet veneet nousivat alta eteen. JariTeemu, RapeJuha ja Jukat (Nieminen & Hyvärinen) painelivat kärkeen, RapeJuhan Pantterin loikatessa lenssillä johtoon. Viimeisellä lenssillä Pantterilla oli vakuuttava johto, mutta vasuriin noussut puuska-alue toi SampsaAntin ensin kiinni Jukkiin ja toi sitten molemmat veneet kissaeläimen kimppuun. Kiinnostavassa lenssikikkailussa SA ehti alaprikalle ensin, mutta turhan täpärästi uutta venettä ajatellen: puolihärdelli poiki huonon merkinkierron, jota seurasi joitain upeita vendoja taktisia ratkaisuja: Rape ohi alapuolelta ja Jukat yläpuolelta. Jukat dyykkasivat hienosti styballa ensimmäiseen lähtövoittoonsa 10-20cm ennen paaran Pantteria, joka kurotuksensa seurauksena alkoi valua lipun pään merkkiin kiinni. Panttereiden urheiluhengestä kertoo se, että he kävivät erikseen muuttamassa itsensä kolmosiksi lautakunnalle, koska mielestään koskivat merkkiin ja pyörähtivät sen ympäri uudelleen maaliin SA:n perässä. Sen enempää lautakunta kuin suoraan perälinjalla seilannut SA ei moista kosketusta nähnyt tai muutosta sijoihin pyytänyt.

Kolmas lähtö vippaili tuulta samoin kuin toinenkin: ensin vasuri veti, mutta vähitellen kaikki alkoivat kiertyä oikealla toisiaan pelanneiden SA:n ja Pantterin taakse. SA ajatti kissan yli leikasta, mutta siinä leikissä sai eteensä Ferrarin (EbelingHeimch) ja taaksen PorinKarhut (LaihoPerden). Ferrari yski spinnun asettelussa niin pitkään, että S päätti rykäistä oikealla siintäneeseen puuskaan yläpuolelta ohi. Manööveri onnistui ja sen rohkaisemana Karhut yrittivät perässä samaa. Veneet sitten lukkiutuivat ajamaan ylös, jolloin Pantteri, Jukat ja IiroJokke ja JariTeemu pääsivät alapuolella ajamaan lenssiä rinnalle. Kun puuska oikealla vielä hyytyi SA veti vihdoin johtopäätöksensä ja jiippasi keskeltä tulleen klungan perien takaa sisäpaikalle… melkein. Alamerkillä Pantteri karkasi Jukkien peitoista ja Jukat SA:n, sisälle tunkivat JariTeemu ja sitten vielä IiroJokke ja ulkokurviin Karhut. Kuuden veneen ruuhka oli kuin isosta maailmasta konsanaan… ja löytyihän sieltä se nettohäviäjäkin: allekirjoittanut tuumi Jukkien valuvan niin kauas alas omassa väistöliikkeessään, että väliin voisi mahtua. Tuloksena mustan lenssin kruunannut 720. Toisella kryssillä kärki paineli jatkuvaa kääntymää oikealle, mutta peräpää saalisti joitain kymmeniä metrejä vasemman laidan paremmassa tuulessa ja pienissä shifteissä. Sijat vaihtelivat samoin kuin viimeisellä lenssillä, jossa (taas) vasurista tullut puuska toi klungan uudelleen kasaan. Eläinkunta oli tämän tapahtuman nettohäviäjä: sekä Pantteri että Karhut jäivät köröttämään omaa kurssiaan ja siihen ei tänä viikonloppuna ollut Tampereella varaa: puuskat hävittivät parinsadankin metrin eron äkkiä kymmeneen metriin (ja vain ne jotka katsoivat tarkkaan minne puuska tulee pystyivät pitämään tuon muutaman veneenmitan eron). Lähdön voittoon ajoi JariTeemu, sitten JokkeIiro, Ferrari ja Jukat… taas kerran 20cm erolla Pantteriin…

Takarivin taistelukin oli lauantaina vaihtelevaa ja tiukaa: Ukki (Miettinen & Tarvo) ja Fat Mama (Leskinen & Saren) onnistuivat välillä kiilaamaan turkulaisten Mehter & Rönnbergin ja Erkka Jukankin (Ikonen & Suonpää) edelle, ja keskinäinen järjestys luokkaan tulijoilla vaihteli lähdöstä toiseen. Kärjessä lauantain jälkeen oli JariTeemu pisteillä 7, SampsaAntti ja Pantteri tasoissa 10, jonka Pantteri siis korjasi 9-11.

Sunnuntai-aamu valkeni ”raikkaana”. 6 astetta ja pilvistä. Onneksi Porissa yöllä 26ms puhaltanut tuuli oli mennyt ohi ja jäljellä oli enää 8ms, joka sekin tuolla lämpötilalla kyllä tuntui. Kaikki fivet lähtivät kuitenkin urhoollisesti järvelle edellisen illan vauhtiseminaarien karaisemina. 1. Starttiin tullut 8-9ms puffi teki mainion plaanikelin…hetkeksi. Yläprikka oli aivan korkean rannan takana, joten keli alkoi kevetä ja kääntyillä dramaattisesti sitä lähestyttäessä. Tämä oli tuttua Puolasta ja kärki olikin TumbHamb ja Rainbow, jonka jälkeen Jukat, JariTeemu, SA ja Pantteri.
Allekirjoittanut sai lenssillä älykkyyskohtauksen ja leikkasi puuskaan oikealle vaikka strategiana oli ajaa vain ja ainoastaan takana olevan ja ranking voitosta taistelleen Pantterin edellä. No oikea laita hyytyi, Kissa plaanasi vasemmalta kolmanneksi ja Jukat neljänneksi alamerkille. 2. Kryssillä ainoat isommat muutokset olivat kisaa johtaneen Rainbown hyytyminen oikean laidan puuska-alueesta ja vähitellen muiden perän taakse sekä Karhujen nouseminen ”keskiklungaan”. Viimeisellä lenssillä SA:n kiroilu katkesi kun seinään kun oikealle eteen hupsahti yhtä äkkiä 8ms puuska 20 asteen shiftillä: SA ja Karhut kuittasivat tällä Rainbown ja pääsivät alamerkille Jukkien kanssa. Jukkien yritys pitää peitto sisäpuolella kostautui liian tiukkaan spinnunlaskuun ja vene pyllähti kyljelleen SA:n vanavedessä… ja aivan Karhujen edessä! Tomin arvion mukaan pollan ja Giiamarin kölin väliin jäi ihan hyvä ”fiven leveys + 30cm” rako mikä toki riitti 12 solmun merkinkiertoon! Haipakkari&Tuuppari siis näytöstyyliin lähdön ykköseksi, Pantteri kakkoseksi, me kolmonen ja Karhut nelonen. Rajojaan koetelleet Jukat sijalla 7, siipiveikot rantaan ja Ukki nurin.

Sunnuntain toiseen lähtöön keli oli keventynyt 5-6ms tasolle ja kääntynyt vähän takaisin vasemmalle. Lähtöjen välillä kangistuneet fiveilijät vertyivät nopeasti kun shiftit pakottivat paukuttamaan vendoja tasaiseen tahtiin. JariTeemu löysi nyt lauantaisen vauhtinsa takaisin ja paineli useaan otteeseen kärjessä. Kryssi ratkesi 300m ennen prikkaa kun muut päästivät uuteen veneeseensä vähitellen tottuneen SA:n ajamaan vasemmalle muodostuneeseen puuskaan. Lenssillä SA, Karhut ja Pantteri jatkoivat styballa kun taas takana jiipattiin vasuriin. Vasuri tuli hyvin, muttei tarpeeksi hyvin ja alhaalla lähdettiin kryssimään samassa järjestyksessä isoa babiksen nostavaa. Homma alkoi haiskahtaa jatkuvalta kääntymältä, minkä johdosta ensin Pantteri ja sitten SA varmistelivat tikkejä vasempaan tilaisuuden koittaessa. Karhut ajelivat rohkeasti oikeammalta ja paremmin—ylämerkillä eroa oli alle veneenmitta. Lenssi sujui samoissa tunnelmissa ja maalissa SA, Karhut, Pantteri ja lenssillä JariTeemun ohittanut Hämstr&Thumpstr.

Ennen viimeistä lähtöä tehty pisteiden lasku paljasti pienistä puroista tulleen ihan kunnon uoman: Pantteri ja JariTeemu olivat molemmat 11 pisteessä kun taas meillä oli ulosheiton kanssa 7 pojoa + enemmän lähtövoittoja. Aika selvä peli: meille riitti sija 5. jommankumman voittoakin vastaan. Kun Rape jäi lähtöaluksen oikealle puolelle me liplatimme viereen ja annoimme kellon käydä. Päästimme pantterin kiihdyttämään vasta paukun jälkeen… mutta valitettavasti homma ratkesikin sitten kovin ikävästi. Kärkitaistelun vuoksi lähtöveneen taakse oli piihin jäänyt myös Ukki, joka myös kääntyi halssille, ampaisi vauhtiin, muttei enää aloittelijoiden taidoilla vääntynytkään pois lähtöveneen ja Pantterin muodostamasta berbudan kolmiosta: Tuloksena metrinen reikä Pantterin styyrpuurin tankkiin. Onneksi suomalainen kevytveneen korjaus on hyvin asiantuntevaa ja tämä oli kauden päätöskisa.

Hetken hiljaisuuden jälkeen radalla olleissa veneissä heräiltiin taas kisaamaan. Jostain syystä vasurin leilalle ajoittain ilmestyvä nostava puuska oli taas jäänyt ”vapaaksi” ja me livahdimme takarivistä sinne ja sieltä kärkeen ennen IiroJokkea, JariTeemua ja HamTumia. Kahden kärki pumppaili tasaisesti puuskassa suoraa lenssibanaania oikealle kääntyvässä tuulessa, muut leikkasivat vasempaan. IiroJokke päästi meidät herrasmiehinä ulkokaarteesta jiippamaan ja ykkösiksi alaprikalle, mutta ajautui itse jiippiinsä turhan myöhään. Maalissa kakkosina ja kolmosina keskenään kilvoitelleet Tm&Hm ja JariTeemu, IiroJokke nelosina.

Kisan tasaisuudesta kertoo se, että sijat 5-8 olivat viiden pisteen sisällä ja 2-3 ratkesivat siihen, ettei Juha muistanut ruksia törmäyksen protestikäsittelyssä hyvityspyynnön laatikkoa. Kauden ”moraalinen voitto” meni muutenkin Tampereen herrasmiespurjehtijoille: Raimolla ja Juhalla tuli tässä kisassa koko kauden huonoin lähtösijoitus, eli 5.! Kun tuohon varmuuteen vielä yhdistetään lähtövoitot ensi kesäksi niin muutkin joutuvat opettelemaan purjehduksen jaloa taitoa!

8320
PS …Mutta toki nuo fiven tyylikkäät ranking-taulut ovat kiintyneet meidän seiniin tässä vuosien varrella niin että muutto voisi ihan järkyttää herkkiä pienoismalleja …
So catch us if you can — ensi kesänä taas nähdään!

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.