R3 Voittajien raportti

//R3 Voittajien raportti

Helsingin regatta tarjosi tänäkin vuonna hemmottelua: Lauantaina oli 6-7ms lounaasta ja sunnuntaina 4-5ms itäkaakosta, aurinkoista ja kerrassaan miellyttävää. Kisa käynnistyi mielenkiintoisissa merkeissä: ei ollut oikein selvää pitäisikö mennä merelle vai kääntäisikö Pihlajasaari tuulta oikeassa laidassa. Lähdön jälkeen johtanut 8320 päätti olla seuraamatta muita, jotka vähitellen päätyivät oikealle. Tällä kertaa riski kannatti: mereltä tullut puuska toi myös pienen noston, jonka turvin lähtö aika lailla ratkesi. Toiseksi taiteili 8632 ”puuhamaa”, kolmanneksi huonon lähdön jälkeen huimasti kirineet Tampereen Pantterit niukasti ennen Ferrari 8056:a.

Toinen lähtö oli tiukempi. Tällä kertaa mereltä ei saanut vastaavaa hyötyä ja yläprikalle tultiin suhteellisen tiukasti styyrpuurin veneiden keuloja ohitellen. Puuhamaa seurasi 8320:aa kuin hai laivaa koko lähdön, välillä hyvin lähellä, välillä vähän kauempaa. Tulokset olivat kuitenkin samat kuin ensimmäisessäkin lähdössä, tamperelaiset ponkaisivat jälleen kolmoseksi varaslähdöstään huolimatta.

Päivän kolmannessa lähdössä koko regatan hyvin ajaneet Jari ja Teemu käyttivät järkeä. He vendasivat oikealle pois merelle menossa olleesta kärjestä, ja sieltä niukasti kärkeen yläprikalla. Merelle tasatahtia painelleet Pantteri ja 8320 ajoivat leikan 30m pitkäksi, mistä syystä myös Puuhamaasta oli otettava (varsin huimat) perät merkillä. Ylämerkillä Puuhis pääsi jyräämään JariTeemun spinnun nostossa, kun taas 8320 jäi letkaan ja Pantterit veti viisaasti heti matalammalle kurssille. Tuloksena Puuhis karkasi selvään lähtövoittoon, Pantteri ohitti 8320:n jiipissä ja JariTeemu hyytyi kärjen taakse. Tästä alkoi Pantteri vs. 8320 match race: onnistuimme kuittaamaan tiukalla nostolla edelle lenssin lopulla, mutta Pantterin parempi nousu piti kryssit suorastaan murhaavina. Lopulta viimeiselle yläprikalle tultiin puolen veneenmitan sisällä, mikä toki riitti Antille lenssillä karkuun potkimiseen. Päivän saldo: reidet ja kädet hapoilla kuin Laser-vuosina konsanaan, neljä kärkivenettä aina samoilla pisteillä vain Puuhiksen viimeisen lähdön voitto variaationa.

Sunnuntai valkeni kiinnostavana: keli oli keventynyt ja kaikki taisivat odottaa Porista tutun Pantteri-shown käynnistymistä. Tältä tilanne näyttikin lähdön jälkeen. Sisempää oli tullut nätti nosto ja oikealle merelle menneet saivat todeta tilanteensa tukalaksi. Kärjessä vasemmalta oikeaan laitaan porhalsi Niemisen Giiamari (joka muuten porhalteli kärjessä vähän joka toisella avauslegillä, mutta tippui aina johonkin spinnutrasseliin—selvä myrskyvaroitus kuitenkin), näennäisesti leikan alle käänsi Puuhamaa ja Panttereille tuli valinnan paikka: heittääkö Puuhiksen alle vai ottaa perät ja mennä leikalle. Jälkimmäinen idea kostautui kauheasti: Puuhis nousi lopun shiftillä merkille, Giimari, JariTeemu ja lopulta myös lähes koko muu fleetti jyräsivät poloisen kissaeläimen. Lenssillä Giiamarilla meni spinnun lasku pitkäksi, JariTeemu jäi jälkeen jiipissä, joten ensimmäisellä alaprikalla oltiin taas lauantain kärkiveneiden kesken. Puuhis kuitenkin peitteli ahneesti, eikä JariTeemun tasoisille taktikoille tarvitse muuta antaa: ensin ohi 8320:sta ja hetken päästä myös Puuhiksesta. Puuhis kuitenkin kuittasi itsensä takaisin lähdön voittoon. Kärkinahinan takana Ebe ajoi jo neljännen nelosensa. Yleisesti ottaen sunnuntaina veneenkäsittelystä ei suuria eroja tullut, joten koko pakka oli todella tasainen ensimmäisillä ja toisilla kierroksilla, ja sijat muuttuivat tiuhaan. 

Kärjen osalta Puuhis oli nyt pisteen johdossa, mikä taisi poltella ratkaisevassa 5. lähdössä: vene hautautui fleetin sisään ja ajautui vähitellen myös vasempaan laitaan. Lähdön kärjessä JariTeemu, Giiamari, 8320 ja Pantteri vetelivät shiftejä ja puffeja tasaisesti radan keskellä kunnes me päätimme ottaa riskin ja ajaa meren puolella siintänyttä uutta tuulta kohti. Lähtö oli siinä. Meille kertyi johtoa, joka venyi tarkalla lenssiajolla holtittomaksi. Giiamari sähläsi kakkostilansa myötätuuliin ja pian Pantteri ja vaasalaiset saivat ajella samanlaisilla yli sadan metrin marginaaleilla. Puuhis kävi fleetin perällä, mutta onnistui isoilla riskeillä ja hyvällä ajolla rutistamaan itsensä lopulta neljänneksi.

Viimeisen lähdön asetelmat olivat varsin selvät: jos Puuhis voittaa lähdön, se voittaa regatan, muuten sijat 1-4 olivat jotakuinkin ratkenneet. Puuhikelle ei siis lähtövoittoa ilmaiseksi sopinut antaa. He lähtivät hieman passiivisesti lähtöön, joten me parkkeerasimme alapuolelle. Puuhiksen tiukka yritys murtautua vapaaseen lähtöön ei toiminut ja me pääsimme heittelemään päälle koko ensimmäisen kryssin. Ensimmäisellä ylämerkillä olimme saaneet jätettyä Puuhiksen varsin kauas kärjestä, joten regattavoiton ounasteltiin ratkenneen siinä vaiheessa. Lenssillä matalikon rannanpuolelta haettu tuuli kuitenkin toi Puuhiksen uudelleen fleettiin mukaan.

Kärki piti pintansa, joten Puuhiksen kamppailu regattavoitosta päättyi. 8320:n ja Puuhamaan välinen kissa ja hiiri -leikki sen sijaan jatkui, ja järjestys vaihtui vielä moneen kertaan. Lopulta Puuhis rutisti itsensä vajaan veneenmitan erolla ensin maaliin Antin tehtyä lempinimensä mukaisesti ”Kuutit”. Fivessä trapetsin pettäminen ei onneksi aiheuta yhtä pitkää uintimatkaa kuin sama tapahtuma 18-jalkaisen skiffin kyydistä. Kuten Hamppari totesi: ”kilvanajoa parhaimmillaan”, vaikka sijat olivatkin 6. ja 7.

SM-kisojen asetelmat ovat kiinnostavat: Joka kisassa on ollut eri voittaja ja kakkonen. Fleetti on hyvin tasainen, mitä nyt Pantteri kulkee yhä muita ylemmäs alle 6ms tuulessa.

 8320

Sampsa&Antti

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.