TURKU RANKING RAPORTTI

//TURKU RANKING RAPORTTI

Turku ranking 28-29.5.2005
——————————————————————————–
Kolea kevätkesän viikonloppu ja Airiston vaihtelevat tuulet keräsi Turkuun lähes samat osanottajat kuin pari viikkoa aikaisemmin Naantaliin. Onneksi veneitä oli nyt kuitenkin pari enemmän!
Pilvetön taivas ja navakka tuuli yhdessä ASS:n kisajärjestelyjen ja 12:n menohaluisen fiven kanssa teki lauantaista jälleen hienon purjehduspäivän. Eka startti tarjosi heti paljon, jos oli hereillä: Lipun päästä mahtui lähtemään vaikka paaralla ja muuten ei oikein linjan yli tainnut päästäkään. Erot pysyivät koko regatan ajan pieninä ja tuuli vaihtelevana mutta koska rata oli lyhyt myös starttien merkitys oli tärkeä. Ekassa lähdössä JariTuomas oli yhtä pitelemätön kuin Naantalissakin ja lähes samanlaisissa olosuhteissa myös ajotekniikka oli yhtä hyvän näköistä. Toisessa lähdössä peräsinhela petti JariTuomaksen – taas – ja parhaimmassa plaanissa. Vene takaisin pystyyn, isopurje alas ja nilkuttaen valmistautumaan seuraavaan päivään… Nopeimmin oikeat kääntömerkit löysi HyySalonen. Muillekin alkoi selvitä se, että kisa oli runsaassa puolessa tunnissa ohi ja kahta samaa legiä ei ratatyypistä johtuen ajettu yhden lähdön aikana. Päivän kolmannen ja viimeisen lähdön vei koko alkukauden kovassa vauhdissa olleet Jussi Heikonen ja Juha Happonen.

Sunnuntaiaamuna oli tuuli keventynyt edellispäivästä ja taivas pilvessä. Vaihtelevassa keskituulessa päästiin jälleen aikataulun mukaisesti kisaan. Heti startissa piti taas ottaa paikkansa ja lähtöpaukun jälkeen oli tällä kertaa yksittäisiä varaslähtijöitä. HemppaTommy ei taaskaan ollut omasta mielestään yli mutta kun sekä HyySalonen että JussiJuha palasivat ”ykkös ja kakkosruuduista” ja samalla koko muu fleetti oli selvästi takana, tuli paha epäilys… Hetken kun vielä mietin meidän hyvää asemaa, palaaminen alkoi jo tuntua luovuttamiselta. Hyvät lähtöasetelmat ja venevauhti, kerrankin, sekä onnistuneet manööverit riittivät HemppaTommyn kärkisijaan vielä maalisuoran alkaessa. Silloin voi kai vaan toivoa parasta ja pelätä pahinta. Hyvin kävi, paukku tuli ja regatassa oli taas uusi lähtövoittaja.

Sunnuntain toisessa lähdössä alkoi heikkohermoisilla jo regatan kokonaispisteiden laskenta ja se näkyi radalla. Tuulen edelleen keventyessä ei vendoissa enää hävinnyt paljoa, jos oli tarkkana. Toisen lähdön kärkiveneet taistelivat myös regatan kärkisijoista ja kisaaminen asemasta fleettiin ja varsinkin toisiinsa nähden alkoi jo startista vaikka olosuhteet suosivat aivan muunlaista taktiikkaa. HyySalonen oli nopein ja otti ainoana veneenä regatassa kaksi lähtövoittoa. Kiitos jälleen ristiin menneiden sijoitusten paljon oli vielä kisassa avoinna.

Viimeinen lähtö ratkaisi regatan voiton. Ajoittain tuskastuttavan kevyeksi hiipunut tuuli lisäsi hampaiden kiristystä ja sai asetelman näyttämään entistä haastavammalta. HemppaTommy otti ainoan selvästi huonon starttinsa viimeisessä ja ratkaisevassa lähdössä, ei yltänyt kuudetta sijaa korkeammalle ja saattoi vain seurata tilannetta kynsiään pureskellen. HyySaloselle sijoitus neljän joukkoon olisi näin riittänyt voittoon mutta ei mennyt odotusten mukaan heidänkään startti ja avausosuus. Pahin vastustaja oli kyllä heti selän takana mutta seitsemän venettä oli edessäkin. HyySalosen tasainen ja tarkka ajo toi neljännen ja ehdottomasti tavoiteltavan sijan pari kertaa jo veneenmitan päähän mutta ei sen lähemmäksi – ei väkisin eikä väsyttämällä. Vasta aivan kalkkiviivoilla varmistunut viides sija tuli lopulta laskuihin mukaan ja toi kokonaispisteitä yhden enemmän kuin luokan uudelle rankingvoittajalle. Tasainen voittokamppailu!

Toivottavasti Porissa onnistutaan ajamaan yhtä hienosti välttäen törmäyskurssit viklojen kanssa mutta kuitenkin SM-kisojen arvolle oikean mittaiset ja tyyppiset radat. Seuraavan kerran kuitenkin kisataan Helsingin regatassa – toivon mukaan kaikki kolme päivää!

– 8542 –

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.