Tom Böjlandin haastattelu PM -kisojen aikaan

//Tom Böjlandin haastattelu PM -kisojen aikaan

505 HAASTATTELU  

Tuore 505 PM -mestari

Tom Böjland haastateltavana PM-kisoissa!

Tom, sinut valittiin kansainvälisen 505-liiton puheenjohtajaksi Fremantlessa viime joulukuussa. Mikä sinut sai kiinnostumaan tällaisesta tehtävästä?tom_bojland

Tom: Olen ollut Tanskassa useiden luokkaliittojen, myös 505:n puheenjohtaja Tanskassa. Sen lisäksi olen Tanskan purjehtijaliiton kevytvenejaoksen puheenjohtaja. Kv-liiton puheenjohtajuus oli looginen jatko tälle uralle. Olen myös ollut esittelemässä kevytvenepurjehdusta eri tilaisuuksissa (messuilla, hupitapahtumissa jne.) vuodesta 1985 asti.
Mitkä ovat mielestäsi kv-liiton suurimmat haasteet ja kuinka aiot niihin tarttua?

Tom: Purjehduksen suosion yleinen väheneminen on suurin haasteemme. Kv-liiton pitää antaa suuntaviivat tämän kehityksen pysäyttämiseksi. Tärkein tehtävä on saada nuoret optimistipurjehtijat pysymään kevytvenepurjehduksen piirissä. Mielestäni Suomessa Zoom-luokassa tehty työ
on erinomainen toimintamalli. Zoom8 on hauska purjehtia ja kohtuuhintainen vene nuorille.
Kevytvenepurjehdus on yleisesti alamäessä useimmissa maissa. Miten 505
voisi kasvaa tällaisessa tilanteessa?

Tom: 505 on ”ravintoketjun” lopussa, joten meidän pitää olla yhteistyössä
niiden luokkien kanssa, joista 505-purjehtijat tulevat. Meidän pitää huolehtia siitä, että junioriluokkien jälkeen lopettavien luku pysyy mahdollisimman pienenä.

Käytännnössä tämä ratkaistaan niin, että pysymme potentiaalisten ”asiakkaiden” näkyvillä, ja ohjaamme heitä oikealla tavalla. Ei kannata pakottaa ketään fiveen. Jos joku muu luokka on selvästi sopivampi valinta, juniori pitää ohjata siihen. Sillä tavalla hän pysyy ainaikin kevytvenepurjehduksen piirissä.
Millä keinoilla kansallinen liitto sitten voisi käytännössä kasvattaa luokkaa?

Tom: Sitä pitäisi kysyä teiltä! Suomen 505-laivue on kasvanut loistavasti viime vuosina. Pysykää näkyvillä (yhteisregatat ja yhteiset radat junioriluokkien kanssa), puhukaa ihmisille rannassa, viekää ihmisiä ulos fivellä, hörpätkää joskus yhteinen olut kisan jälkeen baarissa, kertokaa hurjia fivejuttuja! Pankaa juttuja 505:stä päivä- ja aikakauslehtiin, nettisivuille jne.
Tulit mukaan PM-kilpailuihin Helsinkiin. Vain yksi vene tuli Tanskasta ja kaksi Ruotsista. Onko olemassa edellytyksiä laajemmalle skandinaaviselle yhteistyölle?

Tom: Tanskalaisilla on erittäin tiukka purjehdusaikataulu, jossa on 15 isoa 505-regattaa meitä lähellä. Jokainen joutuu tarkoin harkitsemaan, mihin osallistuu. Meidän on nopeampi ja halvempi mennä Ranskaan tai Italiaan kuin Suomeen. Tärkein yksittäinen keino olisi edullisempien/ilmaisten lauttapaikkojen hankkiminen. Tällä keinolla saisitte varmasti enemmän veneitä mukaan Tanskasta, Ruotsista (ja Norjasta).
Montako vuotta olet purjehtinut? Mistä saat energiaa?

Tom: Aloitin kevytvenepurjehduksen 1976, ja siirryin fiveen 1989. Harrastan koska se on HAUSKAA! Se on niin yksinkertaista.

 

Miten tasapainotat työn, perheen ja purjehduksen?

Tom: Siten, että en purjehdi olympialuokkaa vaan fiveä! Pystyn ajamaan keski-Euroopan kilpailuja ja MM-kisat, ja silti perheelle jää pari viikkoa. Nykyään harjoittelen vain kerran viikossa.
Miten siis saamme lisää nuoria ihmisiä luokkaan?

Tom: Juniorit ovat jo mukana! Heidät täytyy vain pitää kevytveneilyssä. Olen joskus huomannut, että kunnianhimoiset vanhemmat käyttävät paljon rahaa ja energiaa nuorten purjehdusharrastukseen ja koko homma on kovin tosikkomaista. Ehkä purjehdukseen pitää tuoda enemmän leikkiä ja hauskanpitoa? Nuoret pitäisi myös saada hiljalleen osallistumaan veneilyn kustannuksiin. Shokki voi tulla siinä vaiheessa, kun pitäisi vaihtaa aikuisluokkaan, eikä raha tulekaan enää papan pussista. Silloin koko harrastus jää helposti.

Onnittelut PM -mestaruuden johdosta ja onnea vaativassa tehtävässäsi!

Arno

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.