Luokan historia

//Luokan historia

Kansainvälinen 505-luokka sai alkunsa kun IYRU järjesti koepurjehdukset La Baulessa parhaan kahden hengen kevytveneen löytämiseksi. Kuinka ollakaan, testeihin osallistui kilpakumppaneihinsa verrattuna ylivoimainen vene. Elettiin vuotta 1953, jolloin tapahtui vain vähän muita merkittäviä asioita, ellei sellaiseksi lasketa Everestin valloitusta tai ensimmäisen James Bond -kirjan julkaisua.

Purjehduskansa kuitenkin kohahti John Westellin suunnitteleman Coronetin ja sen kepeän rungon, ulospäin kaartuvien laitojen ja modernin rikin edessä. Sanottiin, että ero oli yhtä suuri kuin siirtyminen potkurikoneesta suihkukoneeseen.

Ranskalaiset pyysivät Westelliä suunnittelemaan Coronetista version, joka mahtuisi patonkimaassa suositun Canetonin mittasääntöön. Westell teki kuten pyydettiin ja pienensi venettä hieman. Lopputulos oli aikalaiskuvausten perusteella ”hirviö, joka liiti veden pinnalla ällistyttävää vauhtia ja pysyi pystyssä vain miehistön taitavuuden ansiosta”. Monsteri ei ollut mikään muu kuin 505. Ja kunnioitettavasta iästään huolimatta five on edelleen vene, jolla on upea purjehtia ja ennen kaikkea: jolla puljaa ja toisinaan pulikoi mukava porukka.